Rusija: Ne želimo rat sa Nemačkom, ali... Šta oni uopšte rade u našoj zemlji

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 13:00

Rusija: Ne želimo rat sa Nemačkom, ali... "Šta oni uopšte rade u našoj zemlji"

Rusija ne želi rat sa Nemačkom, ali i ne može da dozvoli izvršenje planova protiv svoje teritorije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je ovo izjavio komentarišući procureli snimak nemačkih oficira koji razgovaraju o isporuci raketa Taurus dugog dometa Ukrajini i njihovoj potencijalnoj upotrebi za uništenje Kerčkog mosta koji povezuje Krim sa Rusijom.

Ne želimo rat, ne želimo ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da dignemo u vazduh, ne želimo da neko ko planira da nešto digne u vazduh na našoj teritoriji, nećemo da zatvaramo oči pred tim“, rekao je Peskov na konferenciji za novinare u Sočiju.

Odvojeno, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je na brifingu za novinare da nemački ambasador Aleksandar Lambsdorf, koji je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova zbog incidenta, niti negirao niti sumnjao u autentičnost snimka.

Razgovori među oficirima nemačkog vazduhoplovstva o snabdevanju Ukrajine raketama Taurus procureli su prošle nedelje. Razgovori su uključivali potencijalne strategije kao što je obezbeđivanje satelitskih obaveštajnih podataka preko trećih strana kako bi se izbeglo direktno nemačko učešće.

Osvrćući se na odbijanje ambasadora EU da se sastanu sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, Zaharova je dovela u pitanje svrhu njihovog prisustva u Rusiji, napominjući da se oni često viđaju na mitinzima opozicije dok odbijaju da se sastanu sa zvaničnikom odgovornim za diplomatske odnose.

"Šta oni onda uopšte rade kod nas? Mislim da će se doneti zaključci i ne sumnjam da su se apsolutno diskreditovali u našoj zemlji i van nje", naglasila je ona.

Navodi se da su ambasadori zemalja EU odbili Lavrovljev poziv na tradicionalni sastanak sa ministrom spoljnih poslova, organizovan da bi se osvrnuli na trenutno stanje u odnosima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.