Rusi zabrinuti: Napadaju i noću

Izvor: B92, 11.Jun.2023, 13:52

Rusi zabrinuti: "Napadaju i noću"

Operacije velike najavljene ukrajinske kontraofanzive zasad se sprovode na najmanje četiri područja.

To stoji u najnovijem izveštaju koji je objavio Institut za proučavanje rata (ISW), koji od početka invazije izveštava o situaciji na terenu.

Ruske snage zasad dobro drže položaje na jugu Ukrajine, ali sve veću pretnju predstavljaju noćni napadi ukrajinske vojske koju je omogućila vojna oprema sa Zapada.

Ruski izvori pišu o ukrajinskim aktivnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Lugansku kod Bilogorivke, dok je ukrajinski portparol Istočnih snaga Sergej Čerevati saopštio da navodno ukrajinske vojske napreduju i do 1.400 metara u određenim oblastima oko Bahmuta. ISW takođe dodaje kako ruski blogeri pišu o napretku ukrajinske vojske severozapadno i severoistočno od Bahmuta.

Više napada ukrajinske vojske bilo je i na području graničnog dela Donjecka i Zaporožja, tačnije u oblasti Velike Novosilke. ISW je preneo i izveštaje ruskih blogera koji navode kako se ruska obrana na jugu Ukrajine svodi na tri glavne komponente: ranu spoznaju i uništenje ukrajinskih formacija, masovnu upotrebu antitenkovskog oružja, kao i postavljanje mina oko ruskih odbrambenih položaja.

Rusi takođe navode kako Ukrajinci na jugu zemlje uspevaju da preuzmu nove pozicije, ali da ih ruska vojska ubrzo ponovo zauzima, za šta ISW smatra da je odraz održavanja"zdravih odbrambenih operacija" ruske vojske na jugu. Iako se u izveštaju spominje da ruske jedinice ometaju ukrajinsku komunikaciju i tako onemogućavaju napad, ruski izvori takođe navode kako Ukrajinci sve češće napadaju i noću.

Tako ISW u svom izveštaju navodi kako je jedan ruski bloger rekao da ukrajinske snage izvode napade noću jer "Zapad pruža izvrsnu optiku noćnog vida". O tome je ranije govorio i proruski šef Zaporožja Vladimir Rogov, dok ruski mediji izveštavaju kako Ukrajinci upravo koriste te prednosti koje pružaju zapadni sistemi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.