Rusi spremaju Oluju za Ukrajinu: Učestvovaće samo asovi

Izvor: B92, 13.Maj.2023, 17:21

Rusi spremaju "Oluju" za Ukrajinu: Učestvovaće samo asovi

U Rusiji bi uskoro mogla biti stvorena specijalna avijaciona grupa "Oluja" za rešavanje specijalnih zadataka u zoni ratnih dejstava u Ukrajini.

Ko će leteti u elitnoj jedinici, kojim mašinama će biti opremljena i koje će posebno važne zadatke morati da obavlja?

Uloga bombarderske avijacije u oblasti specijalnih operacija biće značajno ojačana, a organizaciona šema njenog rada može biti promenjena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u nekim aspektima.

Kako prenose mediji iz izvora u ruskim veteranskim organizacijama, među pilotima Ratnog vazduhoplovstva Rusije regrutuju se i dobrovoljci, uključujući i one koji su penzionisani poslednjih godina, za učešće u novoj diviziji avijacije specijalne namene. Veličina nove vazduhoplovne grupe mogla bi da se uporedi sa punopravnim avijacijskim pukom.

"Novi puk će biti mešovitog sastava", rekao je izvor koji citira Vzgliad.

"Razgovaraju se opcije da se sastoji od tri eskadrile: jedne eskadrile lovaca-bombardera Su-34, jedne od frontalnih bombardera Su-24 i druge jurišnih helikoptera. Ime grupe je već izabrano – Oluja".

Standardna eskadrila aviona ima 12-16 letelica, a eskadrila helikoptera se sastoji od 16 helikoptera. Posada bombardera Su-24/34 i helikoptera Ka-52 ili Mi-28 – po dve osobe. Po sadašnjim standardima, potrebno je oko jedan i po puta više obučenih posada nego što ima letelica. Na ovaj način radi se o regrutovanju nekoliko desetina borbenih pilota i navigatora. Pored toga, za potpuni rad biće potrebno značajno osoblje tehničkih stručnjaka.

Za službu regrutuju, kako je izvor rekao, "elitu elita" – najbolje pilote dobrovoljce. Tamo će moći da stignu ne samo penzionisani piloti, već i oni koji su trenutno u službi, uključujući i područje specijalnih operacija. Regrutacija za specijalnu jedinicu počela je u aprilu.

"Potreba za stvaranjem takve podele diktirana je činjenicom da se broj zadataka avijacije bombardera u okviru vojne specijalne operacije stalno povećava, vojno- industrijski kompleks aktivno povećava proizvodnju aviona i municije. Međutim, nemoguće je pripremiti potreban broj osoblja za tako kratko vreme“, kaže penzionisani pilot Ruske Federacije general-major Vladimir Popov.

Prema ruskom sistemu klasne kvalifikacije vojnih pilota, najviši nivo profesionalne veštine u borbenoj avijaciji je čin "pilot-snajperista". Nosioca kvalifikacije pilota snajperista odlikuje ispunjavanje određenog, i veoma visokog, standarda vremena leta, kao i sposobnost izvršavanja borbenih zadataka u teškim uslovima.

Pretpostavlja se da će u "Oluji" pre svega učestvovati piloti snajperisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.