Rusi se poubijaše; Umešani Čečeni?

Izvor: B92, 16.Avg.2023, 10:18

Rusi se poubijaše; Umešani Čečeni?

Najmanje 11 osoba, uključujući četiri ruska vojnika, navodno je ubijeno kada je došlo do pucnjave između pripadnika oružanmih snaga Ruske Federacije u Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici kažu da je do pucnjave došlo kada su se čečenski borci odani Kremlju sukobili s ruskim vojnicima u selu Urzuf, oko 40 kilometara od ukrajinskog lučkog grada Marijupolja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su snage Moskve do temelja razorile i okupirale prošle godine.

Snimak koji su objavili ukrajinski zvaničnici prikazuje dva mrtva tela u automobilima izrešetanim mecima. Jedan od poginulih muškaraca je u vojnoj uniformi, a drugi u civilnoj odeći, prenosi britanski Tajms.

Savetnik gradonačelnika Marijupolja u egzilu izjavio je da je sedam civila, uključujući dve tinejdžerke, ubijeno u tom istom sukobu. "Počeli su jedan drugome da trgaju naramenice i došlo je do pucnjave", rekao je Petr Andrjuščenko.

U jednom izveštaju navodi se da su Čečeni otvorili vatru na ruske vojnike i civile nakon što su pili puno alkohola.

Ivan Topuzov, šef regiona Marijupolj kog je postavio Kremlj, potvrdio je da je došlo do pucnjave. Rekao je da su mu ruski istražioci na licu mestu događaja odbili da daju bilo kakve informacije.

"Kad sam stigao tamo, službenici iz istražne komisije su radili. Nisu me pustili dalje i rekli su ‘to se tebe ne tiče‘. Ima žrtava, ali ne znam koliko", rekao je on za nezavisni ruski Telegram kanal Astra.

Ahmed Dudajev, visoki čečenski zvaničnik, međutim, kaže da su izveštaji da su čečenski borci bili umešani u incident "dezinformacije", ali nije negirao da je došlo do pucnjave.

Incident se, inače, dogodio u petak, ali nije odmah prijavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.