Rusi pucaju na svoje vojnike, smrt ih čeka i ispred i iza? Nisam pobegao da me ne ubiju moji

Izvor: B92, 22.Jan.2024, 19:33

Rusi pucaju na svoje vojnike, smrt ih čeka i ispred i iza? "Nisam pobegao da me ne ubiju moji"

Skoro dve godine nakon početka rata u Ukrajini, ruski odredi i brigade redovno šalju sopstvene trupe da deluju kao "barijera“.

Njihov posao je da "podstiču“ jurišne jedinice Oluja-Z da nastave napade, piše Forbs.

U Drugom svetskom ratu, ove trupe su ponekad pucale na sovjetske vojnike koji su se povlačili. Češće su hapšeni i vraćani na front. Iako je moguće da današnje trupe funkcionišu uglavnom kao defakto vojna policija, hapseći napadače >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se povlače umesto da ih ubijaju, postoje dokazi da oni zapravo otvaraju vatru na sopstvene sunarodnike.

Radio Slobodna Evropa razgovarao je sa vojnicima ukrajinske 47. mehanizovane brigade, koja već tri meseca odbija gotovo svakodnevne ruske napade severno od Avdejevke.

"Oni hodaju preko leševa svojih drugova i samo napadaju“, rekao je za RSE jedan vojnik 47. brigade, misleći na ruske jedinice Oluja-Z, lako naoružane mase loše obučenih bivših zatvorenika i regruta koji čine "topovsko meso“ za ruske samoubilačke napade.

"Šta ih motiviše?", pita se drugi ukrajinski vojnik.

"Novac? Ideologija? Ne znam."

Ali isti vojnik kaže da bi jedan od faktora mogle biti upravo trupe koje služe kao barijera.

"Mislim da neko stoji iza njih i govori im da idu napred jer ne mogu nazad."

"Smrt ih čeka ispred i iza“, dodaje drugi vojnik.

"Mogu samo da biraju gde će umreti."

Takve trupe su se ponovo pojavile u ruskoj vojsci krajem 2022. godine, kada je broj ruskih žrtava u Ukrajini – ubijenih ili teško ranjenih – premašio 50.000.

"Te jedinice prete da će pucati na sopstvene vojnike koji se povlače kako bi ih naterali da pređu u ofanzivu“, saopštilo je tada britansko Ministarstvo odbrane.

"Taktika ubijanja dezertera verovatno je dokaz lošeg kvaliteta, niskog morala i loše discipline ruskih snaga."

Moral i disciplina se sigurno nisu poboljšali u narednih 15 meseci, dok se broj ruskih žrtava gomilao.

Do kraja prošle godine u Ukrajini je ubijeno ili teško ranjeno preko 315.000 Rusa. Poređenja radi, ukrajinskih žrtava je manje od 200.000. U očajničkom pokušaju da sačuvaju svoje najbolje snage, vlasti u Kremlju su sve više počele da se oslanjaju na brzo formirane jedinice Oluja-Z da izvedu najrizičnije napade, piše Forbs. Što više takvih jedinica Rusi pošalju na front, potrebno je više dodatnih trupa da ih drže pod kontrolom.

"Rekli su nam da ako odlučimo da se povučemo, druge trupe su iza nas“, rekao je jedan zarobljeni ruski vojnik ukrajinskoj obaveštajnoj službi.

"Ne znam ko su bili, ali pucali bi u svakog ko pokuša da pobegne."

"Zato sam i zarobljen“, dodao je.

"Nisam pobegao da me ne ubiju moji."

Moguće je da su redovne mehanizovane jedinice dobile ovaj zadatak neplanski. Kada je jedan napad Oluja-Z trupa oko Avdejevke u oktobru propao i preživeli jurišnici su odlučili da se povuku, presrelo ih je rusko borbeno vozilo i otvorilo vatru na njih.

Očajni jurišnici bili su zaglavljeni između Ukrajinaca i njihovih sopstvenih trupa. Oni ne mogu da napreduju, a ne mogu da se povuku, pa umiru tamo gde jesu. Prošlog proleća jedna takva jedinica u istočnoj Ukrajini izgubila je preko stotinu od ukupno 161 jurišnika.

"Boje se smrti i ispred i pozadi“, rekao je jedan jurišnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.