Rusi pucaju na svoje? Naredili su nam da ih ubijemo VIDEO

Izvor: B92, 17.Jun.2023, 15:43

Rusi pucaju na svoje? "Naredili su nam da ih ubijemo" VIDEO

Ukrajinska služba bezbednosti objavila je u ponedeljak video snimak na kome dva ruska ratna zarobljenika opisuju svoje vojne jedinice.

Oni objašnjavaju kako njihove jedinice pucaju na sopstvene trupe u povlačenju, navodi Njuzvik.

Dva Rusa su navodno zarobljena tokom borbi u Ukrajini. Jednog od dvojice zatvorenika Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je identifikovala kao " mitraljezca“ u ruskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Federalnoj službi bezbednosti (FSB).

Tokom intervjua sa istražiteljima SBU, neimenovani operativac FSB rekao je da mu je naređeno da otvori vatru na dezertere u Ukrajini.

"Stao sam na drugu liniju i nisam dozvolio Z-jurišnim snagama da se povuku, naređenje je bilo da ih ubijemo u slučaju da počnu da se povlače", rekao je ruski vojnik, a prenela ukrajinska državna agencija Ukrinform.

SBU je identifikovala drugog zatvorenika kao Z-napadnog vojnika koji je navodno rekao da se plaši da će ga njegovi drugovi ubiti ako pobegne iz bitke. Nakon toga je odlučio da se preda ukrajinskim trupama.

"Po dolasku na položaj nismo dobili uputstva, rekli su nam da uđemo u žbunje i da se sakrijemo od 'ptica'. To su kvadrokopteri. U slučaju da odlučimo da se povučemo, rečeno nam je da iza nas stoje jedinice za blokiranje... Pucali bi na svakoga ko pobegne", rekao je vojnik, prenosi Ukrinform.

SBU je podelila snimak ispitivanja na Telegramu i na Jutjub kanalu. Ukrinform je pisao da je za "blokirajuću jedinicu" bio zadužen pripadnik FSB-a. Takve jedinice imaju zadatak da sprovode vojnu disciplinu, što uključuje sprečavanje vojnika da beže iz bitke.

SBU je saopštila da je ranije presrela komunikaciju između ruskih vojnika koja je navodno potvrdila da je Rusija koristila jedinice za ometanje. Snimak priznanja dolazi nakon što je na ukrajinskom Telegram kanalu objavljen snimak dronom na kojem se navodno vidi kako dva ruska vojnika pucaju na saborce koji se povlače.

Kiiv Post piše da je ukrajinska novinska agencija potvrdila autentičnost snimka i identifikovala vojnike. Džejson Džej Smart, politički savetnik za postsovjetsku i međunarodnu politiku, rekao je za Nevsveek da Rusi pucaju na sopstvene trupe imaju dugu tradiciju u ruskoj vojnoj istoriji i da se to redovno dešavalo tokom rata u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.