Rusi pronašli lek; CNN: HIMARS neefikasan

Izvor: B92, 06.Maj.2023, 17:04

Rusi pronašli "lek"; CNN: HIMARS neefikasan

Poslednjih meseci, artiljerijski raketni sistemi HIMARS postali su manje efikasni zbog intenzivnog ruskog ometanja putem elektronskih sredstava, piše Si-En-En.

Tokom protekle godine u Ukrajinu je poslato stotine novih sistema naoružanja. To uključuje savremenu zapadnu opremu i sovjetsko oružje koje uglavnom poseduju bivše komunističke države istočne Evrope, sada na usluzi SAD.

SAD su obezbedile vojnu opremu vrednu više od 36 milijardi dolara, a raketni sistemi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srednjeg dometa HIMARS su odigrali svoju ulogu u suprotstavljanju Rusima u Ukrajini.

Ometanje GPS-a može uticati i na drugu američku „pametnu“ municiju, kao što su artiljerijske granate Excalibur („pametni“ projektili koje lansiraju konvencionalne haubice, ali se navode GPS-om), kao i bombe JDAM lansirane iz aviona koje se pominju čak i u navodno procurela dokumenta Pentagona.

Podsetimo, ruska PVO presrela je prvu JDAM-ER kliznu bombu iznad zone sukoba u Ukrajini, izvestili su 4. maja ove godine.

Međutim, čini se da sistemi HIMARS posebno imaju slabosti i da su sada postali manje efikasni zbog akcija elektronskog ratovanja koje je preduzela ruska vojska.

"Poslednjih meseci Rusija se sve više mešala u rad mobilnih raketnih sistema američke proizvodnje koji se nalaze u Ukrajini, koristeći elektronsko ometanje da bi onemogućili GPS sistem ciljanja, što je dovelo do toga da rakete promaše cilj", navodi se u analizi CNN-a.

Međutim čak i kada su radili, HIMARS je sve češće promašio ciljeve, rekao je ukrajinski izvor koji je informisao o operaterima dronova na prvoj liniji. Operater dronova na istočnom frontu opisao je ometanje protiv HIMARS-a kao “značajno”.

Prema izvorima CNN-a, ovo je navelo ukrajinske stručnjake, očigledno uz pomoć američkih partnera, da potraže načine da ponovo konfigurišu softver HIMARS kako bi se suprotstavili sve agresivnijim naporima Rusije za ometanje.

"To je stalna igra mačke i miša“, da se pronađu protivmere protiv ometanja, da bi se Rusi kasnije suprotstavili tim protivmerama. I nije jasno koliko će ova igra trajati", rekao je anonimni zvaničnik Pentagona.

S obzirom na očekivanu kontraofanzivu, odluke koje će pomoći ukrajinskim trupama da ostvare značajan napredak postaju još veći prioritet.

“Jedna je stvar zadržati Ruse tamo gde su sada. Druga je stvar ih oterati”, naglasio je penzionisani brigadni general američke vojske Stiven Anderson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.