Rusi prekrajaju mapu sveta? Sve se menja

Izvor: B92, 17.Jun.2023, 14:48

Rusi prekrajaju mapu sveta? "Sve se menja"

Nakon kraja sukoba u Ukrajini, Kijev će prihvatiti gubitak teritorije i doći će do kraja globalizacije koju vodi Zapad, izjavio je ruski ministar Sergej Lavrov.

Govoreći na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu, Lavrov je rekao da svaki potencijalni mirovni sporazum mora da uključuje priznanje Kijeva o gubitku ukrajinskih regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, koji su glasali za pridruživanje Ruskoj Federaciji prošle godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Lavrov je upozorio da "što duže budu odlagali razgovore, biće im teže da postignu dogovor sa nama". Rusija ne kontroliše u potpunosti nijedan od četiri okupirana regiona.

U suštini ponavljajući Putinove ponovljene reči, ruski ministar spoljnih poslova je opisao "zastupnički rat“ Zapada sa Rusijom kao "geopolitički sukob“ u kojem SAD pokušavaju da eliminišu moćnog konkurenta i svim sredstvima očuvaju svoju hegemonističku poziciju.

"Ukrajina i njeni evropski podržavaoci priznali su da su sporazumi iz Minska iz 2014. i 2015. godine – prema kojima je Kijev obećao da će dati ograničenu autonomiju Donjecku i Lugansku – bili prevara da se Ukrajini kupi vreme da se pripremi za rat sa Rusijom. Ova situacija se više nikada neće ponoviti. Neće se ponoviti“, rekao je Lavrov, prenosi RT Arabic.

Rusija će ostaviti otvorena vrata za partnerstvo sa evropskim zemljama koje shvataju da su njihovi interesi bolje zadovoljeni saradnjom sa Rusijom nego igranjem "ideoloških i geopolitičkih igara" sa Vašingtonom, dodao je Lavrov.

"Svet će biti drugačiji“, rekao je Lavrov i dodao da će Ukrajina i njene pristalice biti prinuđene da prihvate nove "konkretne realnosti" pre nego što se postigne prekid vatre.

UN i Evropska unija osudile su kršenje suvereniteta Ukrajine i pokušaj nelegalne aneksije Rusije nakon prošlogodišnjih referenduma u ​​četiri okupirana ukrajinska regiona. Kijev je jasno stavio do znanja da neće odustati od svog teritorijalnog integriteta kao preduslova za pregovore sa Moskvom.

Kremlj pokušava da nezakonito pripoji četiri ukrajinska regiona, ali istovremeno potpuno ignoriše težnje pet ruskih regiona koji imaju separatističke tendencije. Stanovnici regiona Ingrije, Urala, Sibira, Kubana i Kalinjingradske oblasti održali su u februaru onlajn referendume na kojima je većina glasala za nezavisnost od Ruske Federacije, prenosi poljski TVP Info. Referendumi nemaju pravnu težinu, ali pokazuju da pretnje raspadom Rusije ne dolaze sa Zapada, kako Putin tvrdi, već možda iz suprotnog smera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.