Rusi, ovo je kraj

Izvor: B92, 29.Feb.2024, 09:33

Rusi, ovo je kraj

Evropska komisija aktivno radi na potpunom zaustavljanju isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, izjavio je predstavnik EK Tim Mekfi.

Prema njegovim rečima, sadašnji ukupan obim isporuka gasa iz Rusije preko ukrajinske teritorije u Evropi je oko 15 milijardi kubnim metara godišnje.

Ugovor o tranzitu gasa ističe 31. decembra tekuće godine, a Evropska unija ne namerava da ga produži. Mekfi je podsetio da Austrija, Slovačka, Češka, i u manjoj meri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Italija, i dalje dobijaju ruski gas preko Ukrajine, piše Komersant, a prenosi portal Biznis.

"Evropska komisija blisko sarađuje sa ovim zemljama kako bi osigurala da imaju neophodne zalihe gasa. Neću da govorim o konkretnim pravcima, ali stvar je u tome da ove zemlje mogu da dobijaju gas drugim gasovodima, kao i tečni prirodni gas. Uvereni smo da je to moguće", rekao je Mekfi novinarima u Briselu.

Prema njegovim rečima, EK namerava da nadoknadi ovu količinu gasa zajedničkim kupovinama preko Evropske energetske platforme, kojom upravlja Brisel. On je istakao da je 27. februara EK održala još jedan tender na ovoj platformi, za snabdevanje u narednih pet godina.

Evropska unija planira da potpuno ukine isporuke fosilnih goriva iz Rusije do 2027. godine. Među zemljama EU, ruski gas su već potpuno napustile Poljska, Rumunija, Bugarska, Finska, Holandija i Danska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.