Rusi otkazali Vojnu olimpijadu; Britanci: Nemaju tenkova zbog Ukrajine

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 19:20

Rusi otkazali "Vojnu olimpijadu"; Britanci: Nemaju tenkova zbog Ukrajine

Prošlonedeljna odluka Rusije da otkaže svoju godišnju "vojnu olimpijadu" mogla bi biti povezana sa nestašicom tenkova zbog rata sa Ukrajinom.

Ovo je saopštilo britansko ministarstvo odbrane.

"Ruski mediji su prošle nedelje izvestili da se godišnje ruske međunarodne vojne igre neće održati 2023. godine", navelo je ministarstvo u petak u svojoj najnovijoj proceni sukoba u Ukrajini.

"Proglašene kao 'ratna olimpijada', igre su simbolizovali pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusije da ponovo uspostavi vojsku u srcu popularne kulture“.

Ministarstvo odbrane Rusije organizuje Međunarodne vojne igre svake godine od 2015. One obično uključuju više zemalja koje učestvuju u nizu takmičenja. Ruska državna novinska agencija Tass izvestila je 18. aprila, pozivajući se na neimenovane izvore, da će se igre sada održavati svake dve godine. Sledeći događaj će stoga biti 2024. godine.

Odluka o otkazivanju ovogodišnjih vojnih igara doneta je pre nekoliko nedelja, naveo je Tass.

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da je Rusija verovatno otkazala igre "uglavnom zato što je zabrinuta da bi se taj događaj smatrao neozbiljnim tokom rata".

"Ruski nacionalistički komentatori, uključujući bivšeg obaveštajnog oficira Igora Girkina, žestoko su kritikovali rusko Ministarstvo odbrane zbog toga što je nastavilo sa iteracijom iz 2022. godine", dodaje se.

Takođe postoji realna mogućnost da je, zbog gubitaka u Ukrajini, rusko ministarstvo odbrane zabrinuto da će nedostatak tenkova, tenkovskih posada i drugog kvalifikovanog osoblja "ugroziti uobičajenu dominaciju ruskog tima na tabeli medalja".

Prošlogodišnje igre održane su u avgustu u 12 zemalja: Azerbejdžanu, Alžiru, Jermeniji, Belorusiji, Vijetnamu, Venecueli, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji, Rusiji i Uzbekistanu. Učestvovalo je više od 6.500 ljudi u 260 timova iz 35 zemalja, navodi Tass.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.