Rusi očajni: Neuspeh

Izvor: B92, 30.Avg.2023, 12:44

Rusi očajni: Neuspeh

Institut za proučavanje rata objavio novu analizu stanja na frontovima u Ukrajini, navodeći da su ruski vojni blogeri uputili oštre kritike Moskvi.

Naime, kako navodi ISW, oni su optužili rusko Ministarstvo odbrane da već pet dana pokušava da prikrije zabrinutost zbkgo lošeg tretmana brigade Južnog vojnog okruga koja deluje u regionu Herson.

Jedan vojni bloger primetio je da je rusko vojno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zapovedništvo počelo da kažnjava pripadnike 205. zasebne motorizovane streljačke brigade jer su javno govorili o ovim problemima.

Osim toga, deo ruskih vojnih blogera takođe tvrdi da su problemi počeli nakon što je rusko vojno zapovedništvo imenovalo bivšeg zapovednika 100. zasebne motorizovane streljačke brigade Narodne Republike Donjeck (DNR) pod nadimkom Skif da zapoveda 205. zasebnom motorizovanom streljačkom brigadom.

Dodaju da je upravo Skif ranije uništio 100. zasebnu motostreljačku brigadu dok je primao državne počasti.

S druge strane, Ministarstvo odbrane se još nije oglasilo o ovim pritužbama, pa ISW problematizuje može li se rusko vojno zapovedništvo uopšte efikasno izboriti s ovim problemom.

Ove i ostale, ali očigledno konstantne žalbe ruskih vojnih blogera verovatno su pokušaj da se izazovu promene zapovedništva koje bi mogle ići u prilog zapovedniku ruskih vazdušno-desantnih snaga, general-pukovniku Mihailu Teplinskom, koji navodno nadzire ruske snage u južnoj Ukrajini, piše Institut za rat.

Ruski vojni blogeri tvrde takođe da rusko vojno zapovedništvo mora odmah promeniti svoje vođstvo ako Rusija želi da dobije rat i tvrde da ukrajinske snage predstavljaju pretnju navodno maltretiranoj 205. zasebnoj motorizovanoj streljačkoj brigadi.

Ukrajinski mali napadi, međutim, ne predstavljaju značajnu pretnju ruskom grupiranju snaga u okupiranoj Hersonskoj oblasti, a zabrinutost ruskih blogera verovatno je usmerena na diskreditaciju neželjenih zapovednika kao što je Skif, kojeg je verovatno imenovao ruski načelnik Glavnog štaba general Valerij Gerasimov ili Oleg Makarev, general-pukovnik.

Blogeri su se i ranije žalili na Gerasimova, Makareviča i ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua jer nisu odgovorili na ukrajinske pretnje u okupiranoj Hersonskoj oblasti, nisu dali čamce ruskim snagama, a okrivili su ih i za neke druge vojne neuspehe.

Pod napadom je posebno bio Makarevič, kojeg je rusko vojno zapovedništvo prethodno imenovalo da zameni Teplinskog u januaru 2023. pre nego što je ruski predsednik Vladimir Putin vratio Teplinskog na dužnost u martu ili aprilu 2023.

Neki od ovih blogera ranije su hvalili Teplinskog s jedne strane, a s druge kritikovali Gerasimova i Šojgua i njihove napore da uklone Teplinskog nakon pobune koju su vagnerovci izveli 24. juna.

Teplinski je prethodno bio slabo povezan sa šefom Vagnera Jevgenijem Prigožinom i bio je nepokoran Gerasimovu i Šojguu.

ISW navodi da je Teplinski možda izgubio deo autoriteta nakon pobune ili možda pokušava da spreči Gerasimova i Šojgua da potkopaju njegov autoritet.

Ove pritužbe takođe mogu biti deo tekuće kampanje diskreditovanja Makareviča koja je postojala pre pobune i naglašavanja da su frakcijske podele unutar ruskog vojnog zapovedništva nastavljene i nakon pobune, prenose hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.