Rusi menjaju taktiku: Imaju tri cilja

Izvor: B92, 02.Maj.2023, 10:49

Rusi menjaju taktiku: Imaju tri cilja

Mihailo Podoljak, viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da je ruska vojska promenila taktiku raketnog napada na Ukrajinu.

"Jasno je da postoji određena promena taktike. U to nema sumnje, jer oni direktno pogađaju civilne, stambene objekte ili mesta gde ima mnogo civilnog stanovništva", rekao je on, prenosi RBC-Ukrajina.

Prema rečima Podoljka, ovakvom promenom taktike Ministarstvo odbrane Ruske Federacije ostvaruje nekoliko ciljeva. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Konkretno, ruska vojska želi da izazove određene reakcije u Ukrajini koje mogu da ubrzaju kontraofanzivu, kako se Oružane snage Ukrajine za nju ne spremaju, već brže pređu u napad.

Takođe, prema rečima Podoljka, Moskva pokušava da utiče na stanovnike zapadnih zemalja, koji bi, pod utiskom ubistava ukrajinskih civila, mogli da počnu da zahtevaju hitne pregovore.

"Treći razlog je to što žele da shvate da li je moguće napadati ne samo na pravcima kojima su napadali zimi i u jesen, da li je moguće napasti civilno stanovništvo zaobilazeći naše sisteme PVO. I gledaju da li smo potpuno zatvorili nebo ili nismo“, dodao je predstavnik kabineta predsednika Ukrajine.

U noći 1. maja ruske trupe izvele su još jedan raketni napad na Ukrajinu. Komanda Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da su oborili 15 od 18 projektila. U granatiranju Pavlograda u Dnjepropetrovskoj oblasti dve osobe su poginule, a 40 je povređeno, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Oštećeno je na desetine kuća.

U noći 28. aprila ruska vojska je izvela raketni napad na gradove u oblastima Dnjepropetrovsk, Čerkasi i Kijev. Prema podacima Oružanih snaga Ukrajine, od 23 projektila, 21 je oborena. Raketa je pogodila višespratnu stambenu zgradu u Umanu, pri čemu su poginule 23 osobe, uključujući šestoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.