Rusi lažu, očajni su

Izvor: B92, 10.Jun.2023, 23:26

"Rusi lažu, očajni su"

Rat u Ukrajini poprima zastrašujuće, mračne i desetinama godina neviđene razmere.

Uništenje brane Kahovka na Dnjepru u utorak donelo je humanitarnu katastrofu, ostavivši čitava naselja pod vodom.

Tačnije, to više nije naselje nego ogromno jezero, piše ugledni britanski list The Guardian u velikoj analizi.

Hiljade ljudi primorane su da napuste svoje domove, spasavajući gole živote. Uništena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su i vrlo vredna poljoprivredna zemljišta. Poplava je pogodila oblast koja je godinama svet snabdevala žitaricama, postavši peti najveći izvoznik pšenice na svetu.

Od te pšenice su zavisile zemlje Afrike i Bliskog Istoka, a stručnjaci kažu kako je verovatno da će ta polja godinama "biti pustinja". To neće imati uticaja samo na Ukrajinu već i na cenu hrane, inflaciju i ekonomiju u čitavom svetu.

Na sve to, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je kako bujice nastale poplavom sada nose benzin, naftu, hemikalije pa čak i antraks s polja na kojima su zakapane zaražene životinje. Taj opasni materijal će, rekao je, rekama stići sve do Crnog mora, postavši tako problem čitavog sveta.

Gardijan ističe da je rušenje brane uzrok i zatvaranja nuklearke u Zaporožju, najveće u Evropi, jer se upravo ona oslanjala na vodu za hlađenje iz rezervoara koji sada presušuje.

Zato mnogi ovo zovu "ekološkom bombom masovnog uništenja", a neki rušenje brane upoređuju čak i s Černobiljom.

Rusija tvrdi da su branu srušili Ukrajinci. Ipak, stručnjaci kažu kako je rušenje brane ruski odgovor na jaku kontraofanzivu. Gardijan navodi kako jedna vrlo jednostavna činjenica ukazuje da Rusi lažu. Naime, šta su uradili da pomognu unesrećenima u tom području? Počeli su artiljerijsku i pešadijsku paljbu na spasioce koji su pokušavali da izvuku preživele na sigurno.

List ističe kako bi ovaj potez mogao da bude i znak ruskog očaja, jer tako varvarske metode koriste samo u trenucima najveće slabosti, a svesni su da Ukrajinu podržava ceo Zapad.

Ipak, baš tu bi mogao da se pojavi još jedan problem. Bivši američki predsednik Donald Tramp i dalje je kandidat za novi mandat. Tramp je veliki prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina koji je u više navrata bio skeptičan zbog američke podrške Kijevu.

U intervjuu za CNN jasno je rekao da nije siguran ko bi želeo da pobedi. Kritikovao je i američku politiku podrške Ukrajini.

"Nemamo oružja ni za sebe, a dajemo ga okolo", rekao je.

Na pitanje o optužbama za ratni zločin protiv Putina, Tramp je rekao da su masovne otmice dece s ukrajinske teritorije pokušaj da se ona odgajaju kao Rusi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.