Rusi desetkovani? Od flote, postali su flotila

Izvor: B92, 12.Sep.2022, 20:52

Rusi desetkovani? "Od flote, postali su flotila"

Crnomorska flota navodno je desetkovana u prethodnih 200 dana koliko traje ratna operacija ruske vojske u Ukrajini, tvrde mediji.

Kako piše "Moskou tajms", flota je pretrpela znatne gubitke, a posebno je simbolično potapanje ruske raketne krstarice "Moskva", koja je prema mišljenju stručnjaka važila za ponos mornarice.

Uz to, treba napomenuti da je štab Crnomorske flote na Krimu napadnut ne jednom, već dva puta u kratkom vremenskom periodu.

Zvaničnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedne zapadne zemlje koji je tražio da bude anoniman, kazao je za Rojters da je više od polovine borbenih aviona Crnomorske flote neupotrebljivo posle napada u avgustu na bazu Saki na Krim. Čak je jedan državni funkcioner rekao da je posle gubitaka Crnomorska flota sada "nešto više od flotile".

"Moskou tajms" ističe da je ruska vojska navodno pretrpela značajne gubitke, odnosno da je izgubila najmanje 10 plovila, odnosno da je navodno poginulo nekoliko stotina pripadnika ruske mornarice.

"Sa gubitkom 'Moskve' i drugih brodova, kao i sa gubitkom na stotine marinaca, flota najverovatnije nema borbene mogućnosti da 'odseče' Ukrajinu od Crnog mora", naveo je vojni analitičar Pavel Luzin.

Prema nekim informacijama, 810. pešadijska brigada pri Crnomorskoj floti navodno je izgubila na stotine pripadnika tokom napada na Marijupolj. Ukrajinski medij "Krim Reali", kog finansira Radio Slobodna Evropa, tvrdi da je ta brigada u julu izgubila 66 vojnika, dok ukrajinski obaveštajci navode da je u avgustu poginulo blizu 300 pripadnika te brigade. Među nastradalima je i pukovnik Aleksej Šarov, koji je ubijen još u martu tokom borbi u Marijupolju.

Mnogi stručnjaci navode da je upravo zbog loših rezultata operacije smenjen komandant Crnomorske flote, te je na tu funkciju postavljen viceadmiral Viktor Sokolov.

Iako postoji mogućnost da Sokolov proba sa novim pristupom, njegove opcije su limitirane, zato što Rusija nema načina da ojača flotu pošto je Turska u martu zatvorila Bosforski moreuz i Dardaneli za ruske ratne brodove.

"Problem je taj što nisu svi brodovi Crnomorske flote ovde", kazao je analitičar Ben Klermon za "Moskou tajms" i naveo da je ključni detalj odsustvo fregate "Admiral Grigorovič", koja je stavljena u službu 2014. godine.

Direktor Instituta za Ruskih studija pri američkoj organizaciji Majk Kofman kritikovao je za "Politiko" vojnu operaciju u Ukrajini.

"Loša priprema, očigledna neobazrivost i stav bez odlučnosti Crnomorske flote najverovatnije je uticao na smenu Igora Osipova", kazao je Kofman.

Kofman je dodao da je ruska vojska tanka kada je reč o modernoj vazduhoplovnoj odbrani u toj oblasti, ističući da su česti napadi ukrajinskih dronova na ruske položaje na Krimu.

Takođe, nekadašnji ruski oligarh i protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Mihail Hodorkovski, objavio je na Tviteru fotografiju navodnog službenog dokumenta ruskog Ministarstva finansija u kom se navodi da je Rusija od 28. avgusta porodicama stradalih vojnika sve skupa isplatila 361.4 milijarde rubalja odnosno 7.4 miliona za svakog stradalog vojnika, što na kraju znači da ih je navodno do sada poginulo 48.759

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.