Ruse stigla brutalna osveta VIDEO

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 19:29

Ruse stigla brutalna osveta VIDEO

Jasno je da je Avdejevka pala u ruke Rusa zbog nedostatka američke municije, piše Forbs i dodaje da nisu baš sve ukrajinske brigade tako oslabljene.

Rusi su namirisali tu slabost 110. brigade, koja je zbog blokade pomoći od republikanaca ostala bez municije, i izveli su napade u nekoliko sektora 960 kilometara dugog fronta.

Ipak, nisu sve ukrajinske brigade toliko iscrpljene, nadjačane i gladne municije. Ukrajinske snage ovog vikenda ne samo da su odbranile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoje položaje, već su i zadale teške gubitke pomalo razbahaćenim ruskim brigadama, preneo je Indeks pisanje Forbsa.

Među njima je i jedna jedinica koja je pokušala da napadne ukrajinske položaje na jugu 70 godina starim, nemoderniziranim tenkovima T-55.

Međutim, ta ruska jedinica potpuno je uništena dok je prelazila kilometar i po terena.

Ruska jedinica sastojala se od nekoliko desetina tenkova T-55, oklopnih traktora MT-LB u koje stane 13 vojnika i borbenih vozila BMP za 11 vojnika.

Napala ih je ukrajinska 65. brigada i to najvećom mogućom snagom.

Ispaljujući klaster bombe i protivtenkovske projektile, kao i lansirajući na njih eksplozivne FPV dronove, brigada je odbranila svoje pozicije i do određene mere se osvetila za muškarce i žene 110. brigade koji su poginuli braneći Avdejevku.

Do rova je stiglo samo nekoliko ruskih pešaka, ali su se i oni odmah našli pod paljbom granata.

A kada se u ponedeljak slegla prašina, analitičar Endru Perpetua duž fronta je izbrojao 28 oštećenih, uništenih i napuštenih ruskih tenkova i borbenih vozila. U istom stanju pronašao je samo šest ukrajinskih tenkova i vozila.

Za veliku većinu ruskih gubitaka odgovoran je upravo propali napad na Robotine. Ta jedinica navodno je izgubila 18 vozila i 70 vojnika.

Ne iznenađuje da Rusi nisu uspeli iskoristiti svoju prednost nakon osvajanja ruševina Avdejevke. Ruska vojska u početku je poslala 40.000 vojnika u napad na taj grad, koji je branilo samo nekoliko hiljada ukrajinskih trupa.

Nakon što je do početka decembra 2023. tamo poginulo ili je ranjeno 13.000 Rusa, Kremlj je odlučio da ojača jedinice oko Avdejevke. Poginule su još hiljade ljudi, uključujući 1.300 u samo jednom danu na vrhuncu borbe.

Kako bi nadoknadio gubitke, Kremlj mobiliše još trupa i iz skladišta izvlači još vozila, uključujući vozila MT-LB i tenkove T-55. Analitičari su zaključili da Rusi zapravo imaju dovoljno ljudi i opreme da mogu nastaviti borbe do kraja 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.