Rumunija planira proširenje tranzitne rute žitarica iz Ukrajine

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 09:09

Rumunija planira proširenje tranzitne rute žitarica iz Ukrajine

Rumunske vlasti planiraju da brzo prošire jednu od ključnih tranzitnih ruta žitarica iz Ukrajine.

To planiraju jer pojačani napadi Rusije u Crnom moru povećavaju rizike za globalnu trgovinu hranom, izjavila je rumunska ministarka spoljnih poslova Luminita-Teodora Odobesku.

"Rumunija je u bliskom kontaktu sa Ukrajinom kako bi odredila najbolje opcije za povećanje i ubrzanje tranzita žitarica. Bezbednosna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << situacija svakako nije laka, ali smo veoma posvećeni tome da nastavimo da pomažemo Ukrajini", rekla je ministarka u intervjuu za Blumberg.

Prema njenim rečima, Rumunija bi mogla da otvori nove kontrolne punktove sa Ukrajinom, poveća osoblje na postojećim punktovima i angažuje bivše pomorske i vojne pomorske pilote da ubrza tranzit brodova kroz Dunavski kanal.

Napominje se da je Rumunija već olakšala tranzit preko 20 miliona tona žitarica iz Ukrajine, što je oko polovine od 41 miliona tona poslatih putem solidarnosti EU od početka sukoba Rusije i Ukrajine.

Kako je preneo Ukrinform, Džon Kirbi, koordinator američkog Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije, rekao je da Sjedinjene Američke Države trenutno ne razgovaraju sa svojim saveznicima o mogućoj pratnji ukrajinskih brodova za žito u Crnom moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.