Ronaldo predvodi plejadu asova

Izvor: Politika, 07.Jun.2012, 05:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ronaldo predvodi plejadu asova

Od najvećih fudbalskih zvezda očekuje se da obeleže Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. – Čije su želje i ambicije nerealne? – Slavni Portugalac tipuje na Špance, Nemce i Holanđane

Oči ljubitelja fudbala širom Starog kontinenta uprte su u Poljsku i Ukrajinu u kojima će se od sutra, pa u naredna 24 dana, 16 najboljih nacionalnih timova boriti na 14. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evropskom prvenstvu za novog vladara. Titulu osvojenu 2008. godine na takmičenju u Austriji i Švajcarskoj brani Španija.

Pored vojevanja za kontinentalni tron u prvi plan izbija i trka za najboljeg fudbalera Evrope. Ko će od „papreno” skupih vedeta opravdati svoju cenu i visok rejting? Ko će razočarati? Čije su želje i ambicije nerealne? Da li će neko „eksplodirati” iz drugog plana? Odgovore na ova, kao i mnoga druga pitanja dobićemo najkasnije prvog dana narednog meseca.

Najveći među velikanima od kojih se mnogo očekuje bez dileme je Kristijano Ronaldo dos Santos Aveiro (27). Njegova tržišna vrednost je tolika da prevazilazi cenu, na primer, sadašnje cele reprezentacije evropskog prvaka iz 1992. godine Danske – svih njenih 23 igrača. Maestralni Portugalac, dobitnik 56 individualnih priznanja i dva ordena, osvojio je do sada 11 trofeja sa Mančester junajtedom i Realom i dosegao i do kontinentalnog klupskog trona. Međutim, jedan od ponajboljih fudbalera sveta svih vremena nesporno ogroman kvalitet do sada nije uspeo da pretoči i u uspeh sa nacionalnim timom za koji je do sada odigrao 98 utakmica i postigao 32 gola. „Samo” titula viceprvaka na „domaćem” šampionatu 2004. malo je za igrača njegovog kalibra.

– Španija, Nemačka i Holandija su favoriti. Portugalija? Zašto da ne? Nismo pod pritiskom. Neophodno je da uživamo u igri i pružimo ono najbolje što možemo, a videćemo za šta će to biti dovoljno. Nismo imali sreće prilikom određivanja sastava grupa. U veoma teškoj smo grupi. Nemci imaju jedan od najboljih timova, baš kao i Holanđani, ali na drugi način. Mislim da možemo da prođemo. U fudbalu je sve moguće. Želimo da odmeravamo snage s najjačima i da napravimo iznenađenje i da jednog od favorita pošaljemo kući već posle takmičenja po grupama – izjavio je portugalski as.

U „kolevci” fudbala nadaju se da će prva violina ovog puta biti njihova najveća uzdanica Vejn Mark Runi (27). Dobitnik 37 ličnih priznanja i bez dileme dragulj Mančester junajteda, s kojim je osvojio 11 pehara, do sada je 74 puta oblačio dres „Gordog albiona” i 28 puta se upisao u listu strelaca. Zbog grubog prekršaja nad Crnogorcem Miodragom Džudovićem propustiće utakmice sa Francuskom i Švedskom i zaigrati tek u trećem kolu protiv jednog od domaćina Ukrajine, što je veliki problem za selektora Roja Hodžsona, koji je i ovako morao da „tumba” tim zbog povreda. Dodatno opterećenje Runiju predstavljaju i brojni protesti i kritike zbog toga što ne peva himnu. Mnogi, među kojima je i njegov klupski saigrač Portugalac Nani, smatraju da Englezi bez Runija ne mogu da prođu grupu.

– Napravio sam glupost i odmah zažalio, ali opravdanja nema. Nadam se da će Velbek zablistati i da se moje odsustvo neće previše osetiti u našoj igri – kazao je sjajni napadač.

Francuzi žele da se vrate u kontinentalni vrh, a glavni adut im je Frank Riberi (29). Vezista vicešampiona Evrope Bajerna je prosto „gladan” uspeha. Do sada je sakupio samo sedam pehara sa Galatasarajem, Marsejom i Bavarcima. Za „galske petlove” je odigrao 60 utakmica, na kojima je postigao deset pogodaka, uz 12 asistencija. U njegove vrline, nedavno u Remsu, mogli su da se uvere i naši reprezentativci. Ima i onih, koji tvrde da je „lice s ožiljkom” tajni „pik” selektora „trikolora” Lorana Blana, međutim, fudbaler takve klase nikako ne može da se svrsta u tu kategoriju. Sposoban je da razbije svaku odbranu, tako da njegov vrhunski učinak ne može da predstavlja iznenađenje.

– Imamo veliko poštovanje prema svim rivalima. Neće biti ni malo lako, pošto smo u teškoj grupi, ali se nadamo najboljem i da ćemo daleko dogurati.

Šveđani ne spadaju u favorite na EVRO 2012, ali imaju svoju uzdanicu, koja može da donese prevagu „vikinzima”. Za Zlatana Ibrahimovića (30) u fudbalu nema tajni. Sa loptom može bukvalno sve. Jedino je neizvesno, kao što reče i naš selektor Siniša Mihajlović, na koju će nogu ustati i da li će biti raspoložen za igru. U bogatoj karijeri osvojio je 18 klupskih trofeja i „zaradio” 20 individualnih nagrada i priznanja. Proslavio se u dresu Ajaksa, a među vedete se svrstao igrama za Juventus, Inter, Barselonu i Milan čiji je i sada član. Na 77 mečeva za Šveđane postigao je 31 gol. I on je dospeo u sukob s delom navijača. I njemu ultra desničari zameraju što ne peva himnu, ali popularni „Ibra” za to ne haje mnogo.

– Pobede u nacionalnom timu su nešto posebno i o njima sanjaju svi igrači. Osvajanje krune sa reprezentacijom bio bi vrhunac karijere i imao bi veću vrednost od bilo kog trofeja koji sam osvojio sa klubovima. Ako se to dogodi umećemo uspeh da proslavimo s našim navijačima – rekao je Ibrahimović.

Kontroverzni Mario Baloteli (22) mogao bi konačno da veliko fudbalsko umeće stavi ispred lošeg temperamenta i da bude jedan od aduta Italije na šampionatu u Poljskoj i Ukrajini. „Pamet u glavu” poručio mu je klupski trener zemljak Roberto Mančini. Igrač Mančester sitija još uvek svoje pehare „meri” jednocifrenim brojevima. Osvojio je osam trofeja sa Interom i „građanima” i dve pojedinačne nagrade. Do sada je osam puta oblačio dres „azura”, a jedini pogodak postigao je 11. novembra prošle godine u Vroclavu protiv Poljske (2:0). Tamnoputi napadač najavio je i mogućnost da napusti takmičenje ukoliko ga neko bude vređao na rasnoj osnovi.

----------------------------------------------

Svi žele da budu najbolji

Mnogo je onih koji bi mogli da obeleže najveću smotru kontinentalnog fudbala. Plejada asova gotovo da u redu čeka da pokaže da su upravo oni najbolji. Među njima su i: Čavi Ernandez, Andres Inijesta, David Silva, Fernando Tores, Sesk Fabregas (Španija), Mario Gomez, Miroslav Klose, Mario Gece, Marko Rojs (Nemačka), Robin van Persi, Rafael van der Vart, Klas Jan Huntelar, Vesli Snajder (Holandija), Nani, Raul Meireles (Portugalija), Petr Čeh, Tomaš Rosicki (Češka), Robert Levandovski (Poljska), Andrej Aršavin (Rusija), Đanluiđi Bufon, Andrea Pirlo (Italija), Luka Modrić (Hrvatska), Karim Benzema (Francuska), Ola Toivonen (Švedska), Artem Milevski (Ukrajina), Stiven Džerard (Engleska)…

----------------------------------------------

I jedan Srbin na terenu

Naša reprezentacija neće učestvovati na takmičenju u Poljskoj i Ukrajini, ali će i pored toga na glavnoj sceni biti i jedan Srbin. Marko Dević, rođen 27. oktobra 1983. u Beogradu, nekadašnji fudbaler Zvezdare, Železnika, novobeogradskog Radničkog i Voždovca, već osmu godinu živi u Ukrajini. Igrao je za Volin i Metalist iz Harkova, a od naredne sezone nosiće dres šampiona ukrajinskog Šahtjora. Pošto nije dočekao poziv naših selektora, pre četiri godine odlučio je da prihvati poziv Ukrajinaca, uzeo državljanstvo ove zemlje i zaigrao za reprezentaciju. Do sada je u svoj igrački karton upisao 21. utakmicu, na kojima je postigao dva gola.

Đorđe Smiljanić

objavljeno: 07.06.2012.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ronaldo predvodi plejadu asova

Izvor: Politika, 07.Jun.2012

Od najvećih fudbalskih zvezda očekuje se da obeleže Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. – Čije su želje i ambicije nerealne? – Slavni Portugalac tipuje na Špance, Nemce i Holanđane..Oči ljubitelja fudbala širom Starog kontinenta uprte su u Poljsku i Ukrajinu u kojima će se od sutra,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.