Rojters: SAD razmatraju da Ukrajini pošalju Boingovo oružje dužeg dometa

Izvor: VOA, 28.Nov.2022, 13:54

Rojters: SAD razmatraju da Ukrajini pošalju Boingovo oružje dužeg dometa

VAŠINGTON - Pentagon razmatra predlog kompanije Boing da Ukrajini isporuči jeftine, male precizne bombe, postavljene na rakete kojih za sada ima dovoljno, što bi Kijevu omogućilo da udari daleko iza ruskih linija. Vojni inventari SAD i saveznika se smanjuju, a Ukrajina se suočava sa sve većom potražnjom za sofisticiranijim oružjem, kako se rat odugovlači. Bombe koje bi proizveo Boing, bile bi isporučene na proleće 2023, piše u dokumentu u koji je Rojters imao uvid. Dag Buš, glavni kupac oružja za američku vojsku, rekao je u Pentagonu da vojska takođe razmatra kako da se ubrza proizvodnja artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara, koje se trenutno proizvode samo u državnim objektima, te da dozvoli i privatnim firmama koje sarađuju sa Pentagonom da ih prave. Invazija na Ukrajinu povećala je potražnju za oružjem i municijom proizvedenim u Americi, dodao je Buš. „Reč je o dobijanju dovoljne količine po niskoj ceni“, rekao je Tom Karako, stručnjak za oružje i bezbednost u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS). On je rekao da smanjene rezerve oružja u SAD objašnjavaju zašto se žuri da se nabavi dodatno oružje. Portparoli Pentagona i Boinga je odbili su da komentarišu Rojtersova saznanja. Iako su SAD ranije odbile zahteve Kijeva za raketu dometa 297 km, domet Boingovog oružja od 150 kilometara bi omogućio Ukrajini da pogodi vojne ciljeve koji su bili van domašaja i pomogao joj u kontranapadu. Još jedna prednost Boingovog oružja je u tome što su delovi jeftiniji i lako dostupni.  I drugi veliki proizvođač oružja u Americi, Lokid Martin, pokušava da zadovolji rastuću  potražnju za mobilnim raketnim bacačima poznatim kao HIMARS, koji su bili uspešni u pogađanju ruskih ciljeva. Ova kompanija traži radnike različitih profila koji bi učestvovali u izradi HIMARS-a. Uprkos povećanju potražnje, glavni finansijski direktor kompanije Lokid Martin rekao je Rojtersu u julu da ne očekuje značajan prihod od Ukrajine do 2024. godine. Lokid Martin proizvodi oko 4.600 projektila godišnje, a u Ukrajinu je do sada poslato više od 5.000, prema analizi Rojtersa. 
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Pentagon razmatra mogućnost da Kijevu isporuči raketne sisteme GLSBD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2022

Pentagon razmatra predlog Boinga da Ukrajini isporuči jeftine, precizne raketne sisteme (GLSDB), koji će omogućiti Kijevu da napadne ruske trupe daleko iza borbenih linija, u jeku napora zapadnih zemalja da zadovolje potrebe Ukrajine za novim naoružanjem...Prema dokumentu u koji je Rojters imao uvid,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.