Spuštanje tenzija – Rohani obećava istragu, Trido kaže da je Teheran napravio važan korak

Izvor: RTS, 11.Jan.2020, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spuštanje tenzija – Rohani obećava istragu, Trido kaže da je Teheran napravio važan korak

Nakon što je Teheran priznao da je ukrajinski putnički avion oboren raketom, iranski predsednik razgovarao je sa kanadskim premijerom. I dok Hasan Rohani obećava nastavak istrage, Trido poručuje da je Teheran priznanjem napravio važan korak.
Predsednik Irana Hasan Rohani razgovarao je telefonom sa kanadskim premijerom Džastinom Tridoom.

Rohani je u razgovoru obećao Tridou da će se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nastaviti sa istragom o obaranju ukrajinskog putničkog aviona u kom je bilo 57 Kanađana, prenosi državna agencija IRNA.
"Iran pozdravlja svaku međunarodnu saradnju u okviru međunarodnog prava kako bi se bacilo svetlo na ovaj incident", rekao je Rohani.
Na konferenciji za novinare koja je usledila, kanadski premijer je rekao da je priznanje Teherana važan korak, kao i da su iranske vlasti odobrile vize kanadskim istražiteljima.
Istakao je i da je sa Rohanijem dogovorio da će kanadski i iranski stručnjaci zajedno raditi na dekodiranju crnih kutija.
Trido je rekao i da je obaranje iranskog aviona strašan čin i da Iran mora da preuzme punu odgovornost. Očekuje od Irana da obezbedi kompenzaciju za porodice koje su izgubile svoje članove u ovom incidentu.

Iranska vojska je prethodno u saopštenju navela da je avion u kom je bilo 176 ljudi oboren zbog "ljudskog faktora", jer je avion nisko preletao osetljivu oblast Iranske revolucionarne garde u blizini aerodroma. 
Iran i Kanada su 2012. godine prekinuli diplomatske veze.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rohani obećao nastavak istrage o obaranju aviona

Izvor: Blic, 11.Jan.2020

Iranski predsednik Hasan Rohani obećao je danas u telefonskom razgovoru sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom dalju istragu o obaranju ukrajinskog putničkog aviona u kojem je poginulo 176 putnika i članova posade, prenela je iranska državna agencija Irna.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.