Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robna razmena sa Ukrajinom povećana skoro duplo!

BEOGRAD - Robna razmena Srbije i Ukrajine u prva četiri meseca ove godine veća je za 78,5 odsto nego u istom periodu lane, i dostigla je 279,5 miliona dolara, izjavio je danas direktor Predstavništva PK Srbije u Ukrajini Predrag Minić.

"U Ukrajinu iz Srbije izvezeno je robe vrednosti 78 miliona dolara, što je povećanje od 129,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali i uvoz beleži rast od 64,4 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i iznosi 201,5 miliona dolara", rekao je Minić na sednici Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS.

Da je reč o veoma dinamičnom rastu, govori i podatak da je u 2007. godini robna razmena sa Ukrajinom iznosila 506,5 miliona dolara.

Građevina je navedena kao posebna oblast u kojoj se otvaraju potencijali. Kako su istakli predstavnici Ukrajine, priprema se izgradnja šest velikih stadiona, 32 nova fudbalska terena, 13 aerodroma, kao i izgradnja hotela kapaciteta 67.000 mesta i putne mreže ukupne dužine od 4.220 kilometara.

Ukrajinci su, sa druge strane, zainteresovani za ulaganja u naša preduzeća iz oblasti transporta, hemijske, prehrambene i druvno prerađivačke industrije.

Na sastanku je istaknuto u cilju još boljeg unapređenja saradnje Srbije i Ukrajine trebalo da se što pre potpiše Sporazum o slobodnoj trgovini dveju zemalja.

Tu inicijativu prilikom nedavne posete Ukrajini pokrenuo je potpredsednik vlade Božidar Đelić i sada se čeka odgovor ukrajinskih vlasti kojima je nacrt ovog sporazuma uručen još u julu 2006. godine. Kako je istaknuto očekivanja su da ako sve bude u redu ovaj sporazum bude potpisan do kraja ove godine.

Bruto društveni proizvod u Ukrajini u 2007. godini iznosio je oko 321,3 milijardi dolara i u toj godini zabeležen je rast industrijske proizvodnje od 6,3 odsto dok se nacionalni dohodak po stanovniku kreće oko 6.900 dolara.

Prema najnovijim podacima, iako privreda beleži uzlazan trend, od početka ove godine u Ukrajini je zabežena inflacija od 13,1 odsto.

Dodatni plus za saradnju sa ukrajinskom privredom je i njeno učlanjenje u Svetsku trgovinsku organizaciju 16. maja ove godine, istaknuto je na skupu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rast izvoza u Ukrajinu od 130 odsto

Izvor: B92, 31.Maj.2008, 12:37

Beograd -- Ukupna robna razmena Srbije i Ukrajne u prva četiri meseca 2008. godine bila je 279,5 miliona dolara, a to je za 78,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine...Parket je bio jedan od zastupljenijih proizvoda u izvozu ka Ukrajini..Kako je rečeno na sastanku Sekcije za Ukrajinu Prvredne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.