Rejting Ukrajine od sada stabilan

Izvor: B92, 17.Mar.2012, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rejting Ukrajine od sada stabilan

Kijev -- Agencija "Standard&Purs" korigovala je prognozu suverenog kreditnog rejtinga Ukrajine na "negativnu" sa "stabilne", saopštila je agencija.

Promena prognoze ukazuje da dalja neizvesnost u pregovorima Ukrajine sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i sa Rusijom oko cene gasa, povećava rizike refinansiranja, izvestio je Rojters.

Rejting dugoročnih i kratkoročnih ukrajinskih obaveza u stranoj i nacionalnoj valuti S&P je potvrdio na nivou "B+". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Na rejting Ukrajine negativno utiče odbijanje vlade da sprovede dalje strukturne reforme javnih prihoda, kao i visoki dug finansijskog sektora sa karakterictično velikim udelom problematičnih kredita, napominje se u saopštenju.

Ukrajina već dve godine bezuspešno pregovara sa Rusijom oko gasnih ugovora potpisanih 2009. godine, pokušavajući da snizi cenu tog energenta. Oduženi pregovori su prepreka za realizaciju programa saradnje sa MMF.

Vlada u Kijevu, naime, odbija da pre nego što potpiše novi sporazum sa Moskvom ispuni ranije preuzetu obavezu da poveća cenu gasa za domaće potrošače čime bi se smanjio deficit državne kompanije "Naftogas" i budžetske dotacije toj firmi.

MMF je zbog toga zamrzao odobravanje novih tranši stend-baj kredita za Ukrajinu vrednog 15,5 milijardi dolara.

Ukrajina u isto vreme želi da refinansira i reprogramira deo obaveza po ranije povučenim kreditima od MMF, u vrednosti od oko 3,0 milijarde dolara koje dospevaju 2012. godine.

"Negativna prognoza signal je za mogućnost sniženja dugoročnog kreditnog rejtinga ukoliko likvidnost ostane pod pritiskom, na šta sada ukazuje zamrzavanje programa MMF, zatvoren pristup vlade i drugih zajmoprimaoca svetskom tržištu kapitala i stabilno visoki deficit tekućih plaćanja", ističe se u komentaru S&P.

Među pozitivnim momentima agencija navodi relativno nizak dug javnog sektora, značajne prirodne resurse Ukrajine i relativno visok potencijal ekonomskkog rasta.

S&P takođe navodi da je povratak prognoze ne "stabilnu" moguć, u slučaju uspešnih pregovora sa ruskim "Gaspromom" i ponovnog kreditiranja MMF, što bi moglo da se dogodi nekoliko meseci posle parlamentarnih izbora u oktobru 2012. godine.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rejting Ukrajine od sada stabilan

Izvor: Capital.ba, 17.Mar.2012

KIJEV, Agencija 'Standard&Purs' korigovala je prognozu suverenog kreditnog rejtinga Ukrajine na 'negativnu' sa 'stabilne', saopštila je agencija. Promjena prognoze ukazuje da dalja neizvjesnost u pregovorima Ukrajine sa Međunarodnim monetarnim fondom, ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.