Razgovori o „formuli mira“ Zelenskog su besmisleni – Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2024, 23:54

Razgovori o „formuli mira“ Zelenskog su besmisleni – Kremlj

Najviši zvaničnici iz desetina zemalja koji su se sastali u Švajcarskoj da razgovaraju o ukrajinskoj „formuli mira“ bili su angažovani u potpuno beskorisnom poduhvatu bez učešća Rusije, izjavio je u ponedeljak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
U nedelju, savetnici za nacionalnu bezbednost iz 81 zemlje i međunarodnih organizacija okupili su se u Davosu uoči Svetskog ekonomskog foruma da razgovaraju o inicijativi od 10 tačaka koju je izneo ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u oktobru 2022. za okončanje neprijateljstava sa Rusijom. Planom se poziva na povlačenje ruskih trupa sa teritorije koju Kijev tvrdi kao svoju i insistira na stvaranju tribunala za krivično gonjenje Moskve za navodne ratne zločine. Rusija je odbacila predlog kao odvojen od stvarnosti. Komentarišući sastanak u Davosu, Peskov ga je nazvao „razgovorom radi razgovora“, ponovivši da je isto važilo i za prethodne runde pregovora u takvom formatu. „Ovaj proces nema za cilj i ne može imati za cilj postizanje konkretnog rezultata iz očiglednog i jednostavnog razloga – mi nismo tu“. Rusija je takođe bila odsutna iz prethodnih prošlogodišnjih razgovora u Danskoj, Saudijskoj Arabiji i Malti. Istovremeno, Moskva nikada nije kategorički odbila mirovne pregovore sa Kijevom, uprkos tome što je Zelenski potpisao ukaz o zabrani svih pregovora sa aktuelnim ruskim rukovodstvom nakon što su četiri regiona velikom većinom glasala za pridruživanje Rusiji u jesen 2022. U međuvremenu, Blumberg je u nedelju izvestio da su pregovori u Davosu završeni „bez jasnog puta napred“ uprkos nadi Ukrajine da će moći da obezbedi podršku za svoj plan od članica Globalnog juga, od kojih su mnoge proglasile neutralnost u sukobu. To su, međutim, demantovali ukrajinski zvaničnici, koji su ipak priznali razlike u mišljenjima među učesnicima sastanka. U nedelju je švajcarski ministar spoljnih poslova Injacio Kasis ponovio Peskovljeve primedbe, tvrdeći da bi bilo kakvi mirovni pregovori u Ukrajini na ovaj ili onaj način trebali uključiti Rusiju. Izvor: RT (F)  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Kijev ponovo postavio cilj povratka Krima

Izvor: Vostok.rs, 16.Jan.2024, 10:41

 . Kijev i dalje planira da povrati svu teritoriju koju je izgubio od Rusije tokom protekle decenije, insistira ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov. Njegovi komentari dolaze nakon priznanja da prošlogodišnja mnogo hvaljena kontraofanziva nije uspela da savlada rusku odbranu.. Govoreći...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.