Razgovor Šija i Zelenskog - prvi od početka ruske invazije na Ukrajinu

Izvor: VOA, 26.Apr.2023, 17:42

Razgovor Šija i Zelenskog - prvi od početka ruske invazije na Ukrajinu

Kineski i ukrajinski predsednici Ši Đinping i Volodimir Zenenski obavili su prvi telefonski razgovor od početka ruske invazije na Ukrajinu. Zvanični Kijev se tokom poslednjih meseci učestalo zalagao za održavanje razgovora dvojice državnika. Ukrajinski predsednik je na društvenoj mreži Tviter razgovor sa Šijem opisao kao dug i smislen. "Verujem da će poziv, kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini, dati snažan poticaj razvoju naših bilateralnih odnosa”, objavio je Zelenski – koji je doneo ukaz o imenovanju jednog od bivših ministara ukrajinske vlade za ambasasdora u Pekingu. Kineski državni mediji objavili su da je Ši Đin Ping preneo Zelenskom da će Kina poslati specijalne predstavnike u Ukrajinu i razgovarati sa svim stranama koje se zalažu za mir, javila je agencija Rojters. Takođe, državni mediji su preneli da će se Kina usredsrediti na zalaganje za mirovne pregovore i uložiti napore da se uspostavi prekid vatre što je pre moguće. „Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN-a i odgovorna zemlja, nećemo sedeti skrštenih ruku, niti dolivati ulje na vatru, a još manje nastojati da steknemo korist od toga”, rekao je Ši u razgovoru. Kineski predsednik, najmoćniji svetski lider koji se suzdržao od osude ruske invazije, tokom marta je posetio rusku prestonicu Moskvu. U februaru je obelodanio kineski mirovni plan od dvanaest tačaka – koji je Zapad dočekao sa skepsom, ali ga je Kijev protumačio kao kinesko interesovanje za okončanje rata, izvestio je Rojters. Nakon razgovora dvojice državnika oglasila se portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. “Primili smo k znanju spremnost Kine da uloži napore u uspostavljanje pregovaračkog procesa”, saopštila je Zaharova. Informacije sa terena ukazuju da se Ukrajina, u sukobu koji traje poslednjih četrnaest meseci, u narednim nedeljama ili mesecima sprema za kontraofanzivu. Taj potez uslediće nakon ruske zimske ofanzive u kojoj je, kako se procenjuje, ta zemlja ostvarila nedovoljan napredak u poređenju sa očekivanjima koja je imala. Mirovni pregovori trenutno nisu izvesni. Kijev zahteva od Rusije da povuče trupe sa teritorije Ukrajine, dok Moskva insistira da ukrajinske vlasti priznaju pripajanje teritorija te zemlje Rusiji. Inače, Kina je kritikovala sankcije koje su zapadne države uvele Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali se suzdržavala od otvorene podrške Moskvi. Istovremeno, Kina je postala najveći ekonomski partner Rusije, kupujući naftu koja se više ne može prodati u Evropi, učestalo uz velike popuste, piše Rojters.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

EU pozdravila razgovor Sija i Zelenskog

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Apr.2023

Brisel je pozdravio razgovor kineskog lidera Si Đinpinga i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, za koji se smatra da je njihov prvi poziv otkako je Rusija napala Ukrajinu. "To je važan, davno zakašnjeli prvi korak Kine u obavljanju odgovornosti kao članice Saveta bezbednosti UN“, rekao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.