Razbijaju nas, svi su nas zaboravili... Kada će prestati da se za***avaju?

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 08:25

"Razbijaju nas, svi su nas zaboravili... Kada će prestati da se za***avaju?"

Nedelje nemilosrdnog granatiranja pretvorili su Šebekino, nekada uspešno rusko mesto u blizini ukrajinske granice, u grad duhova.

Ruševine i razbijeno staklo zatrpali su prazne ulice, a na središnjem gradskom trgu vidljivi su tragovi granatiranja. Nedaleko odatle, policijska stanica pretvorena je u crnu ruševinu nakon što ju je pogodila ukrajinska raketa.

Miris paljevine širi se iz fabrike za preradu mesa koja gori poslednjih dana, a jezivu tišinu prekida >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povremeni zvuk artiljerijske paljbe u daljini, prenosi pisanje Moskou tajmsa hrvatski Jutarnji list.

U gradu je formirana Teritorijalna odbrana jer policija nije bila u stanju da održava red i mir, a prema rečimma lokalnog stanovništva pljačke su u porastu.

Osim patroliranja ulicama, volonteri Teritorijalne odbrane pomažu vojsci u evakuaciji pograničnih područja i dele humanitarnu pomoć stanovnicima koji su odlučili da ostanu uprkos stalnoj opasnosti od granatiranja.

Šebekino je meta sporadičnog bombardovanja od prošlog septembra, kada su ukrajinske snage povratile veći deo susednog regiona Harkiv. Ali, poslednjih nedelja učestalost i intenzitet napada dramatično su porasli.

U maju je ruski region Belgorod granatiran 130 puta, poginulo je osam osoba i 60 je ranjeno, prema službenoj statistici. U prvoj sedmici juna više od 1.000 stanova u Šebekinu je oštećeno ili uništeno.

Ukrajinski zvaničnici nikada nisu preuzeli odgovornost za napade koji su eskalirali početkom meseca, što je izazvalo masovnu evakuaciju iz okruga Šebekino.

U gradu je pre rata bilo 40.000 ljudi, a sada ih je oko 2.700, prema poslednjim službenim podacima, a oni su bez struje i tekuće vode. Ne rade ni telefonske linije.

Uprkos jednokratnoj naknadi od 10.000 rubalja (120 dolara), koju je lokalna uprava obećala stanovnicima područja pogođenih granatiranjem, mnogi optužuju vlasti da ne čine dovoljno. "Zaboravili su na nas, ostali smo sami", kaže Pavel, lokalni volonter koji je iz bezbednosnih razloga želeo da govori pod pseudonimom.

Ali, uprkos raširenom nezadovoljstvu prema lokalnim vlastima, eksplicitne kritike ruskog vođstva zbog invazije na Ukrajinu i dalje su vrlo retke među stanovnicima Šebekina. "Kada će se Bajden prestati zaje******?", komentariše stanovnica Šebekina. "To je on, režiser svega ovoga. I onaj drugi ukrajinski klaun".

Više od 4.000 evakuisanih iz Šebekina živi u privremenim skloništima u gradu Belgorodu. Na hiljade drugih poslato je u skloništa raštrkana širom regiona i u drugim ruskim federalnim jedinicama, dok srećnici borave kod prijatelja ili rodbine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.