Raste pritisak na Bajdena da pošalje avione F-16 Ukrajini

Izvor: B92, 18.Maj.2023, 23:33

Raste pritisak na Bajdena da pošalje avione F-16 Ukrajini

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena suočava se s novim i pojačanim pritiskom da odobri transfer aviona F-16 u Ukrajinu.

Razlog je taj što je Velika Britanija objavila da će obučavati ukrajinske vojne pilote, a čemu će se najverovatniji pridružiti i Belgija.

Iako je do sad više puta popustila u vezi sa ukrajinskim zahtevima za vojnom pomoći – odobrila je navođene rakete, dronove, tenkove "abrams", sada deluje da su čvrsti u stavu da Kijevu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neće ustupiti letelice proizvođača "Lokid Martin", piše "Politiko".

Međutim, po pisanju američkog portala, možda se radi o pripremi terena da Vašington dozvoli zemljama koje poseduju F-16 da iste pošalju u Ukrajinu.

Naime, države koje su kupile F-16 ili bilo koji drugi sistem naoružanja od SAD moraju da dobiju odobrenje Vašingtona pre nego što ga prebace u treću zemlju. Amerika je u prošlosti odbacivala takvu mogućnost ukoliko je postajala bojazan da se drugima ustupe specifične osetljive tehnologije.

Iza pojačanog pritiska za slanje ovih borbenih aviona stoje savezničke evropske vlade, brojni američki poslanici iz redova i demokrata i republikanaca, kao i ukrajinsko rukovodstvo, s predsednikom Vladimirom Zelenskim na čelu, koji je upravo završio evropsku turneju moljenja nove pomoći, a pre svega aviona.

Očekuje se da će pitanje slanja F-16 biti i na dnevnom redu predstojećeg sastanka G7 u Hirošimi, kao i NATO samita u Litvaniji u julu.

Trenutni pritisak koji se vrši na SAD ne razlikuje se od ranije debate o slanju nemačkih tenkova "leopard", za koje je takođe zemlja proizvođač morala da da odobrenje.

Pentagon jedno, a Ukrajinci drugo

Kako se čini da kampanja F-16 dobija na zamahu, značajno je pomenuti još jedan aspekt – članica NATO-a Holandija prelazi sa F-16 na F-35, što će osloboditi desetine borbenih aviona u narednim godinama. Holandija ih ima 48, dok će Belgija, Poljska i Danska takođe uskoro izvršiti zamenu ovih letelica.

Uprkos tvrdnjama iz Pentagona da avioni F-16 nisu potrebni Ukrajini za ovu fazu sukoba, odnosno da su prioriteti protivvazdušna odbrana, artiljerija i mehanizovana i oklopna vozila, Ukrajinci vrše veliki pritisak u Vašingtonu za F-16.

"Za Ukrajince je to jedan od glavnih prioriteta. Svaka osoba koja dođe da nas iz Ukrajine pominje F-16 – svaki zvaničnik, svaki lider neke interesne grupe. To im je veoma važno", izjavila je kopredsedavajuća ukrajinskom poslaničkom klubu u Kongresu Marsi Kaptur (Ohajo).

Njenom apelu za slanje borbenih aviona pridružilo se 12 poslanika – i republikanaca i demokrata – kako bi što snažnije uticali na predsednika da promeni svoj dosadašnji stav.

Nasuprot ovim glasovima treba pomenuti i zabrinutost senatora Marka Kelija iz Arizone, koji je konstatovao da ruski sistemi protivvazdušne odbrane "trenutno predstavljaju prilično značajnu pretnju za njihove 'migove 29'", te upitao da li bi trebalo da se F-16 nađe u istom pretećem okruženju.

"Politiko" prenosi i da u ovom trenutku nema podataka da je bilo koja evropska vlada uputila zvaničan zahtev SAD da pošalju svoje borbene avione u Ukrajinu, što se može promeniti na predstojećem samitu u Vilnjusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.