Raste pretnja raspada Ukrajine

Izvor: Vostok.rs, 21.Feb.2014, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste pretnja raspada Ukrajine

21.02.2014. -

Danonoćni prenos sa zapaljenog Majdana izaziva osećaj nestvarnog. Prenos ide u režimu „Onlajn“ od strane ukrajinske televizije „Espres.tv“. Prava bitka sa napadima i požarima, eksplozijama granata, ranjenim i ubijenim se dešava u centru Evrope.

Horor film, koji niko ne može da zaustavi. Kako na događaje gleda bliski sused Ukrajine – Češka, u intervjuu „Glasu Rusije“ ispričao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je politički analitičar Češkog radija Libor Dvoržak:

- Česi pažljivo prate ukrajinsku dramu ne zato što smo geografski blizu. Ovde postoji mnogobrojna ukrajinska zajednica.

Predsednik Janukovič je izjavio da su opozicioneri prešli granicu, kada su pozvali svoje pristalice da dođu na Majadan sa oružjem. Ko je odgovaran za eskalaciju nasilja i prolivenu krv?

- Mislim da je sve ubrzao incident sa grupom agresivnih demonstranata, koji su krenuli prema Radi, gde je trebala da se odluči sudbina Ustava. Moguće je da je to bila provokacija. A, to što uopšte ne izaziva sumnju, je apsolutno odsustvo kontrole demonstranta. Nisam ni za odbranu predsednika Janukoviča. Svojom neodlučnošću, a onda prekomernom surovošću (dejstva armije i policije) on je samo podgrejao atmosferu. Vrlo kritično se odnosim i prema nacionalističkim grupama. Smatram da su one, isto kao i vlast, krive za prolivenu krv i nasilje. I evo rezultata: Ukrajina se sada nalazi na ivici građanskog rata.

Opozicija osvaja zgrade lokalnih uprava na zapadu – u Lavovu, Ivano-Frankovsku, Ternopolju… Kuda to vodi? Raspadu zemlje?

- Rate pretnja raspada Ukrajine. I niko se ne odlučuje da stane tome na put. Zaboravili smo primer Jugoslavije, gde je umesto federacije nastalo nekoliko država. Raspala se, istina civilizovano, i Čehoslovačka. Ali, u takav scenario niko ne veruje. Podela Ukrajine ne treba ni njenim tajkunima, ni ukrajinskoj vlasti, ni Rusiji, ni EU, ni SAD. Ali, se zemlja, stvarno može raspasti na dva dela, sa granicom na Dnjepru…

Ministar spoljnih poslova Češke Zaoralek je kritikovao Janukoviča, jer ne želi da čuje zahteve opozicije. Prema mišljenju ministra, potrebno je formirati prelaznu vladu sa učešćem opozicije, koja bi pripremila vanredne izbore. Koliko je realna takva ponuda u današnjoj situaciji?

- Realna je ukoliko strane imaju političku volju. Mada će opozicija teško poći na ustupke, ona smatra da je dovoljno popuštala. Moje mišljenje je da su vanredni izbori jedini efikasni izlaz iz ove situacije. Oni će pokazati kao se promenio balans političkih snaga u društvu i da li je Partija regiona izgubila podršku većine. Na žalost, ne postoji politička volja za to. I što vreme više prolazi, to je sve manje verovatna varijanta, koju je predložio ministar Zaoralek.

Pozicija predsednika Ukrajine se ne sviđa ni Briselu, izjavila je šefica evopske diplomatije Ketrin Ešton. Zašto onda Vitalij Kličko nije uspeo na pregovorima u Berlinu da izdejstvuje uvođenje sankcija protiv Janukoviča?

- Merkel ne želi ništa da radi svojim rukama. Eto zato Kličko, koji je vrlo popularan u Nemačkoj i koji je imao nemačko državljanstvo, nije uspeo ništa da uradi. Dobra lekcija ukrajinskoj opoziciji – bolje je raditi sa Briselom, nego sa pojedinačnim evropskim liderima. EU u stvari nema puno poluga kojima bi uticala na Ukrajinu. Mnogo više ih ima Rusija. EU treba da se dogovori sa Moskvom i pomogne u rešavanju ukrajinske krize. Mada, naravno, niko, osim samih Ukrajinaca, neće odlučiti njihovu sudbinu u uslovima, ponavljam, diplomatskog učešća zapadne Evrope i Rusije.

Prenos događaja sa Majdana ukrajinska televizija prati kratkim natpisom „Revolucija“. Kako vi gledate na događaje u Kijevu?

- Ja često putujem u Ukrajinu, dobro poznajem tamošnji život, političke realije. Sve to izgleda kao loše kontrolisani ustanak, kojim niko, ni Kličko, ni Jacnjeuk, više nisu u stanju da rukovode.

Gajane Hanova,

Izvor: Glas Rusije, foto: Bertolazi Эlizeo    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.