Raspoloženje u kancelariji Zelenskog „tmurno“ zbog odlaganja pomoći SAD – Politiko

Izvor: Vostok.rs, 24.Feb.2024, 20:44

Raspoloženje u kancelariji Zelenskog „tmurno“ zbog odlaganja pomoći SAD – Politiko

„Frustracija“ u kancelariji ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je „primetna“, izvestio je Politiko u petak. Prema novinskom sajtu, ukrajinski predsednik postaje sve više nestrpljiv čekajući još vojne pomoći Vašingtona.
Atmosfera u Kijevu je bila „prilično sumorna, a frustracija je bila opipljiva“ poslednjih nedelja, izjavila je za Politiko „osoba bliska kancelariji Zelenskog“. „Skoro svi su uvereni da će pomoć uskoro stići“, saopštio je izvor, dodajući da „dok predsednikov kabinet čeka dobre vesti iz SAD, takođe radi na poboljšanju mobilizacije i planiranja rata“. SAD su već dale oko 45 milijardi dolara vojne pomoći Kijevu, od ukupno 113 milijardi dolara dodeljenih Ukrajini. Međutim, ratni kovčeg od 45 milijardi dolara je skoro potrošen, a američki predsednik Džo Bajden trenutno lobira u Kongresu da usvoji zakon o stranoj pomoći koji bi uključivao još 60 milijardi dolara vrednog oružja, municije i druge vojne podrške. Međutim, predlog zakona je zaustavljen u Predstavničkom domu pod kontrolom republikanaca, pri čemu je GOP odbila da ga iznese na glasanje osim ako nije vezan za povećanje finansiranja bezbednosti granica i pooštravanje američkog zakona o imigraciji. Na sastanku u Lavovu ove nedelje, Zelenski je rekao lideru većine u Senatu Čaku Šumeru da će Ukrajina „sigurno izgubiti rat“ ako Kongres ne usvoji zakon, izjavio je Šumer u petak. Ruske snage su prošlog vikenda zauzele ključni Donbasov grad Avdejevku, oteravši ukrajinske snage iz uporišta koje su okupirali i utvrdili od 2014. Zelenski je insistirao od trenutka kada je Avdejevka pala da bi grad ostao u ukrajinskim rukama da su SAD obezbedile adekvatno oružje i municiju. „Nažalost, držanje Ukrajine u veštačkoj nestašici oružja... omogućava [ruskom predsedniku Vladimiru] Putinu da se prilagodi intenzitetu sukoba“, izjavio je on. Bela kuća i Pentagon su upozorili da bi se bez većeg američkog finansiranja situacija u Avdejevki uskoro mogla ponoviti u drugim gradovima i mestima pod kontrolom Ukrajine. Pored sve većeg nedostatka municije, Zelenski se takođe suočava sa „kritičnim“ nedostatkom ljudstva, objavio je Vašington post ranije ovog meseca, dodajući da bi ovaj deficit mogao da dovede do kolapsa duž fronta. Ukrajina je izgubila više od 383.000 ljudi od početka sukoba pre dve godine, prema najnovijim podacima ruskog Ministarstva odbrane. Uprkos razmerama gubitaka Kijeva, Zelenski trenutno namerava da regrutuje još 450.000-500.000 vojnika, koristeći zakon o mobilizaciji koji trenutno prolazi kroz parlament. U intervjuu za Foks Njuz u četvrtak, Zelenski je izjavio da će njegova vojska uskoro „pripremiti novu kontraofanzivu, novu operaciju“. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.