Raskol u pravoslavlju?

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jun.2018, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raskol u pravoslavlju?

Vladika bački Irinej izjavio da veruje da vaseljenski partijarh neće doneti odluku o autokefalnosti kanonski nepriznatih crkava u Makedoniji i Ukrajini.

Takvom odlukom, smatra vladika bački Irinej, protivio bi se čitav pravoslavni svet.

- Carigradski patrijarh je prvi po časti, što znači prvi među jednakima, a ne prvi bez jednakih. Dakle, i da, ne daj Bože, postoji sklonost svesvetog patrijarha Vartolomeja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ka nekakvom jednostranom i samovlasnom presuđivanju u slučaju skopskog i ukrajinskog raskola, ona bi bila izraz velike zablude, velika duhovna greška i, sa stanovišta ustrojstva pravoslavne crkve i kanonskog prava, potpuno ništavna - izjavio je vladika Irinej za današnju "Politiku".

- Kada bi i došlo, pod političkim ili drugačijim pritiscima i podsticajima, ona bi izazvala odlučno neslaganje i protivljenje, ne samo u slovenskom pravoslavnom svetu, nego i širom pravoslavlja - rekao je vladika Irinej. On je istakao da govori krajnje hipotetički, jer duboko veruje da do toga neće doći.

"Politika" podseća da je partijarh Vartolomej nedavno pozvao sestrinske crkve da prihvate "crkvu u Skoplju" u pravoslavno jedinstvo, i istakao da je "apostoska dužnost crkve da traži načine spasenja naše braće u Skoplju i Ukrajini".

Na to je reagovao protojerej Vsevold Čaplin, iz Ruske pravoslavne crkve, koji je ocenio da bi davanjem autokefalnosti "ukrajinskoj" i "makedonskoj" crkvi protiv volje njihovih matičnih crkava, ruske i srpske, moglo doći do raskola u pravoslavnom svetu.

Vladika Irinej u razgovoru za "Politiku" kaže da je "teško ne saglasiti se sa ocenom prote Čaplina".

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Na pomolu raskol u pravoslavlju?

Izvor: Mondo, 20.Jun.2018

Vladika bački Irinej izjavio da veruje da vaseljenski partijarh neće doneti odluku o autokefalnosti kanonski nepriznatih crkava u Makedoniji i Ukrajini...Takvom odlukom, smatra vladika bački Irinej, protivio bi se čitav pravoslavni svet..."Carigradski patrijarh je prvi po časti, što znači prvi...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.