Raskol na pomolu: I SPC protiv Vartolomeja

Izvor: Mondo, 21.Sep.2018, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raskol na pomolu: I SPC protiv Vartolomeja

Ako Carigradska patrijaršija jednostrano prizna autokefalnost crkve u Ukrajini, biće razrušeno jedinstvo pravoslavnog sveta, izjavio je arhijerej Srpske pravoslavne crkve, episkop bački Irinej Bulović.

Foto: Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP Vartolomej i Kiril

On je rekao da su pretenzije Carigrada na apsolutno prvenstvo u celom pravoslavnom svetu podložne kritikama.

To je prva reakcija Srpske pravoslavne crkve na poslednja >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dejstva carigradskog patrijarha Vartolomeja u vezi s pripremom davanja autokefalnosti crkvi iz Ukrajine, a tekst Irineja objavilo je Odeljenje za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

Pravoslavlje na ivici raskola, moguće krvoproliće

Episkop Irinej je podsetio da pored kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja ni od koga nije tražila autokefalnost, u Ukrajini postoje tri raskolnička udruženja, kao i "agresivna unijatska zajednica".

Pregovori o autokefalnosti upravo se i vode s tim raskolničkim crkvama i istovremeno s državnim vlastima Ukrajine, bez prisustva kanonske crkve i suprotno njenim željama, naveo je Irinej, prenosi Sputnjik.

Ruska crkva zapretila Vaseljenskoj patrijaršiji

Samo se po sebi razume, dodao je, da se u to pitanje na najgrublji način mešaju unijati koji su na strani raskolnika, a iz toga sledi da nije reč o projektu davanja autokefalnosti Ukrajinskoj crkvi, kako stalno slušamo i čitamo, nego o programu davanja autokefalnosti ukrajinskim šizmatskim formacijama.

Irinej je kritikovao i nedavne izjave patrijarha Vartolomeja o tome da "vaseljenski presto" ima pravo da donosi odluke prema sopstvenom pravu i na sopstvenu inicijativu, prenebregavajući prethodno utvrđene granice autokefalnih pomesnih crkava i bez obzira na njihov stav ili protivljenje.

Zar može bilo koja crkva, uključujući i prvu po činu i slavi, da narušava i da smatra nevažećim crkvena dejstva i odluke druge bratske crkve, zapitao je Irinej i dodao da ukoliko se ukine princip unutrašnje povezanosti i uzajamnog prožimanja crkava, biće narušena i čitava struktura i sav sistem funkcionisanja crkvenog organizma.

Prema njegovim rečima, taj metod je donedavno neopozivo poštovala i Carigradska patrijaršija, kako u vezi s raskolima u Ukrajini, tako i u odnosu na raskol u Skoplju, u kojem postoji nepriznata Makedonska crkva.

Tek je nedavno, naveo je Irinej, postalo poznato da su se raskolnici iz Skoplja obraćali direktno patrijarhu Vartolomeju, mimo Srpske pravoslavne crkve i da je Sinod Carigradske patrijaršije uključio njihova pitanja u svoj dnevni red.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

I SPC protiv Vatrolomeja

Izvor: Danas, 21.Sep.2018

Ako Carigradska patrijaršija jednostrano prizna autokefalnost crkve u Ukrajini, biće razrušeno jedinstvo pravoslavnog sveta, a pretenzije Carigrada na apsolutno prvenstvo u celom pravoslavnom svetu podložne su kritikama, izjavio je arhijerej Srpske pravoslavne crkve, episkop bački Irinej Bulović. Članak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.