RUSIJA, SAD I NUKLEARNO ORUŽJE Spomenuta eskalacija - pretnja koja je ostala ispod radara, a treba da nas zabrine

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Sep.2023, 11:08

RUSIJA, SAD I NUKLEARNO ORUŽJE Spomenuta eskalacija - pretnja koja je ostala ispod radara, a treba da nas zabrine

Nakon iskustva u Ukrajini, ruske pretnje treba gledati na drugačiji način.

Intrigantno je koliko je malo domaćih i stranih medija posvetilo značajniju pažnju jučerašnjem upozorenju Rusije da će na bilo kakvo razmeštanje američkog nuklearnog oružja u Velikoj Britaniji odgovoriti "eskalacijom", i to nakon zapadnih medijskih izveštaja o planovima za razmeštanje nuklearnog oružja na britansku teritoriju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Prema pisanju ruske agencije Tass, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova konstatovala je kako će u slučaju da Sjedinjene Države realizuju planove za pozicioniranje nuklearnog oružja u Britaniji "...mi ćemo to tretirati kao eskalaciju, koja će dovesti do upravo suprotnog od postizanja hitnog zadatka uklanjanja svog američkog nuklearnog oružja iz Evrope".

Nejasno je što tačno znači ruska pretnja, ali očigledno je da ima drugačiju i sasvim posebnu težinu jer je izrečena usred žestokog geostrateškog sukoba zapadnih liberalnih demokratija s Rusijom zbog rata režima Vladimira Putina sa Ukrajinom. Više britanskih medija izvestilo je, naime, kako su US Air Force (američke vazduhoplovne snage) namenile 50-ak miliona dolara za finansiranje vojnog smeštaja u britanskoj vazdušnoj bazi, a jezik koji je upotrebljen u opisu razloga razmeštaja većeg broja vojnog osoblja ukazivao je na upravljanje nuklearnim oružjem.

- Britanska antinuklearna grupa Campaign for Nuclear Disarmament (CND) izvestila je da taj potez preti povratkom nuklearnog oružja u RAF Lakenheath, koji se nalazi 100 kilometara (62 milje) severno od Londona, gde je 110 američkih atomskih bombi bilo uskladišteno do njihovog uklanjanja 2008. nakon upornih protesta - podsetio je Bloomberg.

U Belgiji, Nemačkoj, Holandiji, Italiji i Turskoj trenutno je smešteno oko 150 američkih B-61 bombardera opremljenih s nuklearnim gravitacijskim bombama. Izveštaji koji su doveli do ruske reakcije odnosili su se na bazu RAF-a Lakenheath, kojom upravljaju američke vazdušne snage.

Nejasno je kakvi su tačno planovi američkih vazdušnih snaga. Ali, nakon iskustva u Ukrajini - gde je nakon diplomatskih tenzija došlo do ruske invazije - na drugačiji način treba gledati ruske pretnje. Ako je deo diplomatske zajednice Zapada pre rata sa Ukrajinom procenjivao (pogrešno) da niko nije toliko lud da pokrene rat velikih razmera zbog najava ukrajinskog ulaska u NATO savez, danas je očigledno da je ta procena bila pogrešna. Stoga "diplomatske" poruke iz Rusije, kao i strateški vojni potezi zapadnih saveznika, imaju drugačiju težinu nego pre ukrajinskog sukoba.

Uostalom, ako ništa drugo, potrebno je zabeležiti pretnju nuklearnom eskalacijom jer se radi o važnom pitanju za budućnost Evrope, sveta i čovečanstva. Zanimljivo je i pitanje imaju li Sjedinjene države tokom ekstremno zategnutih globalnih geopolitičkih odnosa zaista neke "strateške" nuklearne poteze na evropskoj teritoriji i kakvog ti potezi uopšte imaju smisla, što je vrlo krupno političko pitanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.