RTV: Mesec ukrajinskog filma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2017, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTV: Mesec ukrajinskog filma

Radio-televizija Vojvodine je od februara započela emitovanje ostvarenja svetske kinematografije, a prva zemlja čije smo filmsko stvaralaštvo predstavili bila je Venecuela. Mesec mart namenjen je ostvarenjima ukrajinske kinematografije, a emitovanje igranih filmova nastavljamo u istim terminima – subotom u 23.05 na Prvom program, koji repriziramo sledećeg dana, nedeljom, u 22.30 na Drugom programu, dokumentarne filmove ponedeljkom u 23.05 na RTV1, a emitovaćemo i dve crtane serije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prvo ukrajinsko ostvarenje, u okviru ciklusa savremenog dokumentarnog filma, emitujemo u ponedeljak 6. marta.

U pitanju je dokumentarni film Nasleđe nacije, iz 2016. godine, o tradiciji, istoriji ukrajinske vezene košulje. Autori filma su Lesja Voronjuk i Oleksandr Tkačuk, koji su sakupili etnografske podatke o elementima takve košulje, verovanjima i tradicijama vezanim za nju, kao i pričama ljudi, koje pokazuju da višivanka nije običan predmet, nego je mnogo više od toga – simbol, koji se očuvao i koji se prenosi sa generacije na generaciju.

Prvi u nizu igranih filmova jeste Zemlja (Zemlya), klasik sovjetskog reditelja ukrajinskog porekla Aleksandra Petroviča Dovženka, koji će biti prikazan u subotu 11. marta. Ovaj film se bavi problemom agrarne reforme i kolektivizacije, kroz priču o vođi pobunjenih seljaka kojega je ubio okrutni zemljoposednik. Zemlja je crno – beli film iz 1930. godine, i jedno od remek dela sovjetske kinematografije.

U ponedeljak 13. marta u 23.20, u terminu savremenog dokumentarnog filma, biće prikazan poslednji dokumentarni film Tatjane Kulakovske i Ane Martnenko, Vojnici duha (2016).

Zatim, u subotu 18. marta predstavljamo film Ivan Snažni iz 2013. godine, ukrajinskog reditelja Viktora Andrienka. Film je zasnovan na istinitoj priči šampiona sporta pauerliftinga Ivana Fircaka, koga su sredinom 30-ih godina XX veka nazivali najsnažnijim čovekom na planeti.

U subotu 25. marta predstavljamo film Ruski detlić, pobednik Sandensa 2015. godine, u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma, i njime završavamo mesec ukrajinskog filma na RTV.

Ukrajinsko stvaralaštvo videćemo u okviru dečijeg programa, i to i vidu jedne crtane i jedne animirane serije.

Animirana serije zove se Saškove avanture, i nju ćemo emitovati od 1. marta radnim danima na RTV1 u terminu od 9.50 i na RTV2 u 13.40. Svaka epizoda traje oko 4 minuta, ima ih 26 i sinhronizovane su.

Ovaj narodni bajkovito-edukativni animirani crtani serijal iz 2010. godine, dolazi 'iz kuhinje' studija Novatorfiljm, nastao uz podršku Državne agencije Ukrajine za pitanja filma. Svaka od epizoda prikazuje poznatu ili nepoznatu priču u formi bajke izvesnog ukrajinskog regiona, naselja, bilo da li je to velik grad ili malo selo, polje ili more.

Avanture Kotigoroška i njegovih prijatelja je crtana serija, titlovana na srpski, iz 2011. godine, koju ćemo prikazivati od 28 02. radnim danima na RTV2 u terminu od 14.45. Sastoji se od 4 epizode po 13 minuta, dok će na našem Prvom programu biti emitovan nedeljom u terminu od 09.45 počev od 12 marta. U pitanju su izuzetno smešne i dobre priče o čuvenom heroju ukrajinskih bajki. Zajedno sa svojim prijateljima i pričljivom pticom Odutom, Kotihoroško stalno upada u nevolje – te odlazi kod divova, te lovi pakosne đavole. I šta je zanimljivo, posle svake takve avanture zle sile dobijaju zasluženu kaznu, a dobro slavi pobedu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.