RT: Zelenski ugrožava interese Ukrajine – gradonačelnik Kijeva

Izvor: Vostok.rs, 06.Feb.2024, 01:26

RT: Zelenski ugrožava interese Ukrajine – gradonačelnik Kijeva

 
Gradonačelnik Kijeva, bivši bokser koji je postao političar, Vitalij Kličko, osporio je plan ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da otpusti vojnog komandanta generala Valerija Zalužnog, upozoravajući da bi taj potez mogao imati teške posledice po celu zemlju.
Kličko je u ponedeljak na Telegramu izneo svoje mišljenje o ovom pitanju, navodeći da ukrajinsko društvo „razgovara i sa nestrpljenjem čeka ishod situacije“ u vezi sa Zalužnim. „Na mnogo načina, zahvaljujući Zalužnom, Ukrajinci su zaista verovali u naše Oružane snage, koje danas uživaju najveće poverenje“, izjavio je Kličko, upozoravajući na moguće posledice smene Zalužnog. „Nažalost, danas je trenutak kada politika može da nadvlada zdrav razum i interese države. I ovaj trenutak ne zavisi od Zalužnog.“ Kličko je izrazio nadu da ukrajinsko rukovodstvo zapravo „razume ozbiljnost koraka koje sada preduzima i puni obim svoje odgovornosti“. Kijev mora da održi „borbenu gotovost i koherentnost vojske“, kao i „jedinstvo društva“, tvrdio je gradonačelnik, izražavajući sumnju da bi potencijalni potez zaista doprineo ovim ciljevima. O navodnom sukobu između Zelenskog i Zalužnog se priča već mesecima, a različiti izvori nude različita objašnjenja njegove prave prirode, u rasponu od navodnih političkih ambicija najvišeg generala do razlika u pristupu rešavanju tekućeg sukoba sa Rusijom. U nedelju je Zelenski implicitno potvrdio u intervjuu da je zaista razmatrao smenu visokog generala. Upitan o prijavljenim planovima, predsednik je otkrio da zapravo planira „ozbiljnu“ rekonstrukciju svog tima, koja se nije svodila ni na jednu cifru. „Kada govorimo o ovome, mislim na smenu niza državnih lidera, ne samo u jednom sektoru kao što je vojska“, objasnio je Zelenski.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.