RT: Zelenski otpustio šefa bezbednosti

Izvor: Vostok.rs, 26.Mar.2024, 23:08

RT: Zelenski otpustio šefa bezbednosti

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je u utorak predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Alekseja Danilova. Poznato je da šef bezbednosti pribegava borbenoj i abrazivnoj retorici.
Relevantni dekret je objavljen na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsednika, ali ne navodi razlog za odluku. Aleksandar Litvinjenko je od tada imenovan za novog šefa SNBO-a. On je na čelu ukrajinske spoljne obaveštajne službe od jula 2021, a pre toga je bio zamenik šefa SNBO. Danilov je tokom svog mandata bio poznat po oštrim izjavama. Krajem 2023, on je insistirao da svi Ukrajinci moraju da „odrastu“ i da se bore, kada je komentarisao probleme sa regrutovanjem. Tada je takođe rekao da planirana mobilizacija Ukrajine neće trajati jedan dan ili mesec, već da bi ceo proces mogao da potraje najmanje godinu dana. U novembru je pozvao na obračun sa zvaničnicima koji omalovažavaju Zelenskog dok je anonimno razgovarao sa zapadnim novinarima. Danilov je takođe kritikovao aplikaciju za razmenu poruka Telegram, nazvavši je „opasnom i ranjivom“. Aplikacija navodno pruža platformu za ljude koji žele da utiču na ukrajinsko društvo, izjavio je on u novembru, dodajući da je spreman da je potpuno zabrani. Bivši šef SNBO-a je takođe bio kritičan prema zapadnim pristalicama Kijeva. U decembru je izjavio da ratne udžbenike NATO-a treba odložiti jer nijedan od njih ne može da pripremi vojnike za rat u Ukrajini. Takođe je u više navrata zahtevao više oružja za Kijev, upozoravajući da bi bilo kakav neuspeh ukrajinskih snaga naneo štetu sopstvenom „imidžu, autoritetu i jedinstvu” Zapada. Danilov je u februaru 2024. zahtevao da EU preda svo teško naoružanje Ukrajini, dodajući da ono ionako neće biti potrebno samom bloku u budućim sukobima. Bivši zvaničnik je prošle nedelje uvredio specijalnog predstavnika Kine za evroazijska pitanja Li Huija zbog planova Pekinga da potencijalno bojkotuje međunarodne razgovore o ukrajinskom sukobu, koje Kijev želi da sazove bez Rusije u Švajcarskoj. Danilov je ismevao ime kineskog diplomate, koristeći nepristojnu igru reči, komentarišući to pitanje. U avgustu 2023, tokom državno odobrenog TV „maratona za emitovanje“, Danilov je takođe neslavno tvrdio da su Rusi manje „humani“ od Ukrajinaca jer su „Azijati“. Bivši šef SNBO-a je takođe više puta obećavao da će „ubijati” Ruse svuda, širom sveta.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.