RT: Zelenski je bojkotovan u švajcarskom parlamentu

Izvor: Vostok.rs, 16.Jun.2023, 00:01

RT: Zelenski je bojkotovan u švajcarskom parlamentu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obratio se švajcarskom parlamentu putem video linka u četvrtak, pozivajući zakonodavce da revidiraju politiku zemlje o izvozu oružja i prikupe veću podršku u borbi sa Rusijom. Govor je izazvao kontroverzu i pre nego što se dogodio, a najveća frakcija u parlamentu, Narodna partija, bojkotovala ga je kao percipirano mešanje u švajcarske poslove.
U svom obraćanju, Zelenski je pozvao poslanike da dozvole izvoz – i ponovni izvoz – ratnog materijala švajcarske proizvodnje u Ukrajinu i da preduzmu dalje mere protiv ruskih „oligarha“. „Znam da se u Švajcarskoj vodi diskusija o izvozu ratnog materijala za zaštitu i odbranu Ukrajine. To bi bilo od vitalnog značaja. Treba nam oružje da bismo mogli da obnovimo mir u Ukrajini“, izjavio je Zelenski. Govor je ignorisala desničarska Narodna partija, koja ima 53 mesta u Donjem domu od 200 mesta, Nacionalnom savetu, kao i 6 mandata u gornjem domu sa 46 mesta, Savetu država. Stranka je obećala da će bojkotovati obraćanje odmah nakon što je objavljeno prošlog meseca, tvrdeći da bi to predstavljalo grubo mešanje u unutrašnje poslove Švajcarske. „Razumemo da ukrajinski predsednik želi da učini sve da odbrani Ukrajinu. Ali ne smemo dozvoliti da budemo izloženi pritisku po pitanju sankcija ili isporuke oružja“, izjavio je poslanik Narodne stranke Alfred Her. Pozivanje gostujućih govornika je retka pojava za švajcarsko zakonodavstvo, sa samo dvadesetak takvih događaja od 1970-ih. Štaviše, govor Zelenskog bio je prvo obraćanje parlamentu od strane jednog stranog lidera preko video veze. Dugogodišnji imidž Švajcarske kao neutralne zemlje već je donekle narušen odlukom Berna da se pridruži sankcijama Zapada Rusiji u vezi sa Ukrajinom. Ipak, zemlja je dosledno odbijala zahteve da dozvoli ponovni izvoz švajcarskog oružja u Kijev, uprkos sve većem pritisku drugih zapadnih zemalja, uključujući SAD. Ranije ovog meseca, Nacionalni savet je odbacio nacrt zakona koji bi dozvoljavao takve pošiljke, odbacujući predloženi amandman na nacionalni zakon o ratnom materijalu. Zakonodavstvo, poznato kao „Leks Ukrajina“, zahtevalo je privremeno izuzeće do kraja 2025. koje bi omogućilo predaju ratnog materijala švajcarske proizvodnje posebno Kijevu.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.