RT: Zelenski bi mogao da otpusti ministra spoljnih poslova – ukrajinski mediji

Izvor: Vostok.rs, 09.Mar.2024, 14:39

RT: Zelenski bi mogao da otpusti ministra spoljnih poslova – ukrajinski mediji

 
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razmišlja o smeni ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe, javio je u petak list Strana, pozivajući se na izvor u predsedničkoj kancelariji.
Kuleba (42) je ministar spoljnih poslova od marta 2020. godine. Pre toga je bio potpredsednik vlade za evroatlantske integracije i izaslanik Ukrajine u Savetu Evrope. „Ima mnogo pitanja za Kulebu“, rekao je anonimni izvor Strani. „Naročito ima dosta pritužbi u vezi sa kandidaturama za ambasadore koje je dalo Ministarstvo spoljnih poslova.“ Kancelarija Zelenskog je „generalno nezadovoljna diplomatskom službom“, dodao je izvor. Izveštaj Strane se poklopio sa ostavkom Olega Nikolenka, glavnog portparola Ministarstva spoljnih poslova. Objavljujući svoju fotografiju sa Kulebom na Fejsbuku, on je u petak obavestio da mu prestaje služba u ministarstvu, ne precizirajući zašto. Zelenski je u četvrtak saopštio da imenuje generala Valerija Zalužnog – bivšeg vrhovnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga – za novog ambasadora Kijeva u Londonu. Mesto je bilo prazno od jula prošle godine, kada je Zelenski otpustio ambasadora Vadima Pristajka zbog kritikovanja njegovog ponašanja na samitu NATO-a. Prema Strani, „najverovatniji kandidat“ za novog ministra spoljnih poslova je Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta Zelenskog, koji nadgleda spoljnu politiku u predsedničkoj kancelariji. Trenutni Kulebin zamenik je Andrej Melnik, bivši ambasador Ukrajine u Nemačkoj. Postao je ozloglašen tokom svog mandata u Berlinu zbog potpunog nediplomatskog ponašanja, od vređanja zemlje domaćina nazivajući kancelara Olafa Šolca „uvređenom jetrenom kobasicom“, do proklinjanja Elona Maska, donatora neprocenjivih satelitskih usluga Starlink za Ukrajinu. Konačno je povučen u novembru 2022, nakon što je u podkastu veličao nacističkog saradnika iz Drugog svetskog rata Stepana Banderu. Međutim, kada se vratio u Kijev, Melnik je nagrađen unapređenjem u zamenika ministra spoljnih poslova – čin koji je zadržao čak i nakon što ga je Zelenski imenovao za ambasadora u Brazilu prošlog juna.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.