RT: Zapad ne sme da dozvoli da Rusija pobedi – Makron

Izvor: Vostok.rs, 17.Jan.2024, 23:53

RT: Zapad ne sme da dozvoli da Rusija pobedi – Makron

 
Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je nove isporuke raketa dugog dometa i bombi Kijevu, istovremeno insistirajući da Zapad „ne sme da dozvoli da Rusija pobedi“ u sukobu sa Ukrajinom. On je dodao da će zemlju posetiti sledećeg meseca.
Govoreći u utorak na konferenciji za novinare u Jelisejskoj palati u Parizu, francuski lider je ponovio da će njegova zemlja nastaviti da pomaže Ukrajini. Usred kritika da Francuska nije učinila dovoljno da pomogne Kijevu, Makron je izjavio da će Pariz poslati 40 krstarećih raketa Skalp, koje imaju domet veći od 250 kilometara, kao i „stotine bombi“. Lokalni mediji, pozivajući se na francuske zvaničnike, izvestili su da je predsednik mislio na municiju opremljenu AASM, odnosno HAMMER modulom, koji pretvara obične bombe u precizno navođeno oružje dometa do 70 kilometara. Rusija je više puta optuživala Kijev da koristi oružje dugog dometa koje isporučuje Zapad za gađanje civilne infrastrukture. Makron je dodao da će posetiti Ukrajinu u februaru da finalizuje bilateralni bezbednosni sporazum sa Kijevom, sličan onom koji je zemlja nedavno potpisala sa Velikom Britanijom. Desetogodišnji sporazum između dve države, koji je objavljen prošle nedelje, garantuje britansku „brzu i trajnu bezbednosnu pomoć“ Ukrajini u slučaju budućeg ruskog napada, dok su navedene brojne druge mere podrške. Neki saveznici Francuske u NATO-u, posebno Poljska, kritikovali su je zato što nije preuzela veći teret u pomoći Ukrajini uprkos tome što je jedna od najmoćnijih evropskih ekonomija. Prema Kilskom institutu za svetsku ekonomiju, Francuska je Kijevu obezbedila 500 miliona evra (540 miliona dolara) vojne pomoći – manje nego Slovačka. Međutim, poslanici u Parizu su insistirali da je pravi obim pomoći zapravo bio veći, okrivljujući pogrešnu metodologiju. Ukrajina traži veću pomoć Zapada od početka sukoba u februaru 2022. godine, a nedavno je izrazila zabrinutost zbog zastoja u američkom Kongresu zbog odobrenja za dodatno finansiranje. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je u ponedeljak Zapad da učini više u tom pogledu, obećavajući da će se Ukrajinci „boriti lopatama“ kada im ponestane oružja. Francuska je prvo dostavila Ukrajini 50 projektila Skalp prošle godine, nakon Velike Britanije, koja je poslala slično oružje – Storm Šedous. Rusija je od tada optužila Kijev da koristi rakete dugog dometa koje je isporučio Zapad za gađanje stambenih područja, što je izazvalo brojne civilne žrtve.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.