RT: Vojno rešenje ukrajinskog sukoba je malo verovatno — italijanski ministar odbrane

Izvor: Vostok.rs, 08.Okt.2023, 22:05

RT: Vojno rešenje ukrajinskog sukoba je malo verovatno — italijanski ministar odbrane

 
Malo je verovatno da će rusko-ukrajinski sukob biti rešen na bojnom polju, predvideo je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto. On je takođe otkrio da Rim razmatra načine da dovede dve strane za pregovarački sto, dok nastavlja da naoružava Kijev.
U intervjuu za Korijere dela sera objavljenom u nedelju, Krozeto je priznao da bez obzira koliko vlada premijerke Đorđe Meloni želi da podržava Ukrajinu na neodređeno vreme, ta politika jednostavno nije realna. On je istakao da se tamošnja neprijateljstva otežu više od godinu i po dana, dodajući da što više vremena prolazi, to se više smanjuje mogućnost da se Ukrajini pomogne resursima koji nisu neograničeni. Zvaničnik je naglasio da to ne ukazuje na promenu u politici Italije, već na ograničenu prirodu zaliha zemlje. Prema rečima zvaničnika, „situacija u Ukrajini se pogoršava“, pri čemu Kijev ima „velikih poteškoća da povrati izgubljeno tlo“, a Moskva ne može da „pokori“ naciju. „Svedoci smo nemogućnosti rešavanja sukoba na terenu“, izjavio je Krozeto i dodao da je Italija zauzeta traženjem načina da „izgradi stolove za dijalog, postigne mir“. On je zaključio tvrdnjom da će se, ako Rusija pobedi u Ukrajini, njeni tenkovi kotrljati prema evropskim granicama, što će učiniti izgledom za Treći svetski rat verovatnijim. Krajem prošlog meseca, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ponovio je da je Moskva u principu spremna za mirovne pregovore sa Kijevom, dodajući, međutim, da još nije videla nikakav „ozbiljan predlog“. Diplomata je odbacio formulu mira ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kao „čisti ultimatum“, koji Rusija nikada neće prihvatiti. Ruski zvaničnici su ranije istakli da je predsednik Zelenski praktično isključio pregovore kada je prošlog oktobra potpisao dekret kojim se zabranjuje dijalog sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Ranije ovog meseca, Politiko je izvestio, pozivajući se na jednog evropskog zvaničnika, da su zemlje članice EU dostigle svoj limit u pogledu naoružanja koje mogu da obezbede Ukrajini, bez ugrožavanja sopstvene odbrane. „Ne možemo da nastavimo da dajemo iz sopstvenih zaliha“, izjavio je anonimni zvaničnik novinarima. U odvojenoj priči otprilike u isto vreme, mediji su tvrdili da podrška finansiranju ukrajinske vlade „pokazuje više pukotina nego ikad“, navodeći nedavni neuspeh američkog Kongresa da izdvoji više novca za pomoć u svom budžetu, kao i izborna pobeda bivšeg slovačkog premijera Roberta Fica, koji je tokom kampanje obećao da će prekinuti pomoć Kijevu. U međuvremenu, u petak, Politiko je naveo da Bajdenova administracija traži „kreativne“ načine da obezbedi dalju vojnu pomoć Ukrajini, usred sve većeg protivljenja kod kuće. Navodna rešenja koja se razmatraju uključuju korišćenje programa stranog vojnog finansiranja Stejt departmenta, kao i trosmernu zamenu sistema protivvazdušne odbrane koja uključuje Poljsku, tvrdi mediji.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.