RT: Vlada Slovačke podeljena po pitanju pomoći Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 03.Jan.2024, 22:58

RT: Vlada Slovačke podeljena po pitanju pomoći Ukrajini

 
Slovačka predsednica Zuzana Čaputova prokomentarisala je najnovije ruske vazdušne napade na Ukrajinu pozivom na davanje više oružja Kijevu, što je u suprotnosti sa politikom vlade premijera Roberta Fica u Bratislavi.
„Još jedna nova godina, još jedan zločin“, izjavila je Čaputova u utorak u objavi na Iksu. „Rusija je ispalila rekordan broj projektila i dronova na ukrajinske gradove i naselja kako bi terorisala mirne civile. Najbolji način da se osigura da se agresija Moskve ne nastavi još godinu dana jeste da se Ukrajini obezbede sredstva potrebna da se odbrani.“ Slovačka je obustavila svoju vojnu pomoć Ukrajini nakon što je Ficova stranka Smer – socijaldemokratija pobedila na parlamentarnim izborima u zemlji u septembru. Iako je podržavala pomoć Ukrajini, Čaputova je početkom oktobra odbila - dok se sastavljala Ficova koaliciona vlada - da dozvoli privremenom režimu u Bratislavi da u međuvremenu pošalje više oružja Kijevu. Predsednik u sistemu vlasti Slovačke ima ograničenu ulogu u kreiranju politike, pošto je funkcija uglavnom ceremonijalna. Čaputova, prva žena predsednica Slovačke, izjavila je prošlog juna da neće tražiti reizbor 2024. Fico ju je nazvao „američkim agentom“, a ona je tvrdila da je dobila pretnje smrću krajem 2022. Fico je zaustavio vojnu pomoć Slovačke Ukrajini, uključujući paket koji je prethodno odobrila prelazna vlada, i zalagao se za mirovni sporazum kojim bi se okončalo krvoproliće u bivšoj sovjetskoj republici. On je takođe predložio da se EU transformiše iz „isporučioca oružja u mirotvorca“, a tvrdio je da nikakva količina zapadnog oružja ne bi omogućila Ukrajini da pobedi Rusiju. Zapadne nacije su pokušale da iskoriste Ukrajinu da unište Rusiju vojno i ekonomski, izjavio je Fico u intervjuu. „Ovaj plan nikada ne može da funkcioniše. To je apsolutno nerazumevanje realnosti i stvarne pozicije Ruske Federacije.“ Ruski lideri su više puta upozoravali da isporuke zapadnog oružja Ukrajini samo produžavaju sukob, izazivaju više žrtava i povećavaju rizik od šire krize, bez ikakve mogućnosti da se promeni ishod. Rusija je poslednjih dana pojačala raketne napade i napade dronovima, gađajući odbrambenu industriju i skladišta oružja u oblasti Kijeva i drugim gradovima. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak da će se vazdušni napadi intenzivirati u znak odmazde za ukrajinske „terorističke“ napade na ruski grad Belgorod.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.