RT: Velika Britanija više neprijateljski raspoložena od SAD – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 17.Feb.2024, 00:32

RT: Velika Britanija više neprijateljski raspoložena od SAD – Lavrov

 
Britanija se ponaša još agresivnije od SAD svojim akcijama u sukobu u Ukrajini, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Vašington i njegovi saveznici su oduvek gledali na Ukrajinu kao na „antirusko uporište“, izjavio je Lavrov u petak na konferenciji u Moskvi posvećenoj 10. godišnjici puča u Kijevu koji podržava Zapad. Konflikt u Ukrajini je „još jedan rezultat politike ’zavadi pa vladaj’, politike sukobljavanja različitih zemalja i naroda jedni protiv drugih, izazivanja međudržavnih sukoba“, insistirao je diplomata. Ovu politiku „dugo vodi u raznim regionima sveta Zapad, na čelu sa SAD ili tačnije Anglosaksoncima“, naveo je on, misleći na Amerikance i Britance. „Uloga koju Velika Britanija igra u aktuelnim događajima je, naravno, još agresivnija, razrađenija u svojoj provokativnoj asertivnosti nego bilo koji drugi učesnik, uključujući čak i SAD“, naveo je Lavrov. Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da će biti ko-lider „koalicije dronova“ čiji je cilj da Ukrajini isporuči milion bespilotnih letelica za borbu protiv Rusije. Velika Britanija će izdvojiti 200 miliona funti (250 miliona dolara) za tu svrhu, dodaje se. Britanski premijer Riši Sunak je u januaru obećao da će Ukrajini obezbediti još 2,5 milijardi funti (3,2 milijarde dolara) vojne pomoći tokom sledeće finansijske godine. To je saopšteno uoči Sunakove posete Kijevu, tokom koje su on i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisali bilateralni sporazum o bezbednosnoj saradnji. U svom intervjuu sa nezavisnim američkim novinarom Takerom Karlsonom prošle nedelje, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je „smešno i veoma tužno“ da su vlasti u Kijevu „poslušale zahtev ili ubeđivanje“ tadašnjeg britanskog premijera Borisa Džonsona da se povuku iz mirovnih pregovora sa Moskva u aprilu 2022, nešto više od mesec dana nakon izbijanja sukoba. Ruski lider je dodao da je izveštaje o Džonsonovoj umešanosti prošle godine potvrdio glavni pregovarač Kijeva David Arahamija. Tokom sukoba između Moskve i Kijeva bilo je izveštaja o pripadnicima britanskih specijalnih službi, SAS, koji navodno tajno deluju u Ukrajini. Ministarstvo odbrane u Moskvi je takođe optužilo „britanske stručnjake“ da pomažu u pripremi napada pomorskih dronova na rusko poluostrvo Krim.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.