RT: Većina nemačkih tenkova datih Ukrajini više ne radi – nemački poslanik

Izvor: Vostok.rs, 03.Jan.2024, 03:36

RT: Većina nemačkih tenkova datih Ukrajini više ne radi – nemački poslanik

 
Veoma mali broj borbenih tenkova Leopard 2A6 koje je Nemačka dala Ukrajini ostaje u upotrebi, tvrdi poslanik stranke Savez 90/Zeleni, Sebastijan Šefer. Mnogi tenkovi su oštećeni u borbi, a rezervni delovi su navodno u nedostatku, dodao je on.
Berlin je najavio isporuku 18 tenkova Leopard 2A6 Ukrajini još u martu, nakon višemesečnih molbi iz Kijeva. Hvaljeni kao „promena igre“ od strane proukrajinskih stručnjaka, tenkovi 2A6 su među najsavremenijim u nemačkom arsenalu. Međutim, većina trenutno stoji u radionici za popravke u Litvaniji, objasnio je Šefer u pismu ove nedelje kompanijama Rajnmetal i Kraus-Mafaj Vegman (KMV), koje je videla nemačka novinska agencija DPA. „Nažalost, mora se napomenuti da Ukrajina sada može da koristi samo mali broj isporučenih borbenih tenkova“, napisao je Šefer, objašnjavajući da postoji „hitna potreba za akcijom“ kako bi se rezervni delovi dopremili do litvanskog centra za popravke i tenkovi vratili u akciju. Osim oštećenja nastalih u borbi, mnogi tenkovi su van funkcije zbog istrošenosti, dok su neki dodatno oštećeni od strane ukrajinskih mehaničara koji pokušavaju da poprave, dodao je on. Pored 18 tenkova 2A6, Nemačka i drugi korisnici Leoparda su Ukrajini obezbedili oko 90 ranijih varijanti 2A4 i više od 100 zastarelih varijanti Leopard 1A5. U roku od nekoliko nedelja od njihovog dolaska na bojno polje ranije ove godine, ruske snage su neke od njih uništile raketama i dronovima-kamikazama, dok su najmanje dva Leopard 2 zarobljena netaknuta od strane ruskih trupa. Još u novembru, Forbs je izvestio da je Kijev izgubio „četvrtinu svojih najboljih tenkova nemačke proizvodnje“, misleći na Leopard 2. Leopardi su bili u velikoj meri korišćeni tokom letnje ukrajinske kontraofanzive, neuspele operacije koja je imala za cilj da se probiju ruske linije i zauzme grad Melitopolj na Azovskom moru, čime bi Krim bio odsečen od „kopnene” Rusije. Kako se pokazalo, ukrajinske snage su uspele da zauzmu samo nekoliko sela u regionu Zaporožja, pri čemu su izgubile skoro 160.000 ljudi i 16.000 komada teške opreme, prema poslednjim podacima ruskog Ministarstva odbrane. Ukrajina se trenutno suočava ne samo sa nedostatkom tenkova nemačkog dizajna, već i sa nedostatkom osoblja za upravljanje njima, izvestio je prošlog meseca Di Velt. S obzirom da se Kijev muči da mobiliše trupe da zameni skoro 400.000 izgubljenih od februara 2022. godine, nemački centri za obuku ukrajinskih vojnika koji će upravljati tenkovima Leopard 2 trenutno rade na pola kapaciteta, tvrdi nemačka agencija.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.