RT: Ukrajinski komandant se žali na stanje vojske – El Pais

Izvor: Vostok.rs, 25.Apr.2023, 11:47

RT: Ukrajinski komandant se žali na stanje vojske – El Pais

Kijevu je potrebno više vojnika, municije i opreme za nastavak vojnog sukoba sa Moskvom, rekao je ukrajinski brigadni general Sergej Melnik za španski El Pais u intervjuu objavljenom u ponedeljak. Ukrajina je već izgubila većinu svojih profesionalnih vojnika kako se sukob odugovlači, priznao je on.
„Problem je što imamo nedostatak ljudi i opreme“, rekao je general, koji komanduje trupama u blizini ruske granice u oblasti Harkov. „Profesionalni vojnici... su već iscrpljeni, povređeni ili se oporavljaju. Ili... mrtvi“, dodao je. Melnik je rekao da se Kijev sada oslanja na „ljude bez vojnog iskustva“, koji prvo treba da budu obučeni i da imaju „adekvatan nivo pripreme za suočavanje sa neprijateljem“. Prema El Paisu, general je takođe „nekoliko puta naglasio tokom intervjua“ da je Ukrajini potrebno više sistema protivvazdušne odbrane, navodeći pretnju koju predstavljaju ruski avioni. On je takođe priznao da će kijevske snage morati da steknu ogromnu nadmoć u ljudstvu i vatrenoj moći ako žele da imaju bilo kakvu nadu da će uspeti u planiranoj kontraofanzivi. Ukrajini će biti potrebno "četiri do šest puta" više vojnika nego što je Moskva postavila u svojoj tekućoj vojnoj kampanji ako želi da probije odbranu koju su izgradile ruske snage na svojim trenutnim pozicijama, rekao je on za El Pais. Tvrdio je da Ukrajina ima „dovoljno oružja“ da pokrene očekivanu ofanzivu, ali je rekao da što više oružja kijevske trupe dobijaju sa Zapada, to bolje. Ranije u aprilu, ukrajinski premijer Denis Šmigal rekao je za D Hil da će toliko hvaljena ukrajinska kontraofanziva možda početi tek leta. On je takođe pozvao zapadne pristalice Kijeva da im daju više oružja, uključujući borbene avione. On je takođe rekao da je Ukrajini potrebno „više artiljerije, municije“ i raketa. U međuvremenu, Volstrit žurnal i Njujork tajms su izvestili da se SAD i druge zapadne zemlje bore da ispune ukrajinske zahteve i da „nemaju“ u snabdevanju Kijevu dovoljno vojne opreme i municije. Penzionisani pukovnik američke vojske i bivši savetnik Pentagona, Daglas Mekgregor, takođe je ovog meseca rekao da Rusija „pobeđuje“ u borbi u Ukrajini jer Kijev nema dovoljno resursa za uspešnu ofanzivu. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.