RT: Ukrajinski klubovi napali FK Barselonu zbog pozdrava ruskim navijačima

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2023, 20:47

RT: Ukrajinski klubovi napali FK Barselonu zbog pozdrava ruskim navijačima

 
FK Šahtjor iz Donjecka zatražio je od FK Barselone da se izvini nakon što su dva njena igrača snimila video poruku u kojoj se zahvaljuju ruskim navijačima na podršci. Uprkos svojim korenima iz Donbasa, FK Šahtjor se preselio u Lavov u zapadnoj Ukrajini 2014. godine i od tada je prihvatio nacionalizam svog novog matičnog grada.
Barselonini igrači, Alehandro Balde i Serhi Roberto, nedavno su snimili kratku video poruku u kojoj se zahvaljuju navijačima u Rusiji na podršci ove sezone. Snimak, koji je snimljen na španskom, objavila je na Telegramu sa ruskim prevodom ruska televizija koja emituje utakmice La Lige. „Veliki pozdrav svim navijačima Barselone u Rusiji! Vidimo se uskoro“, rekao je Balde. Direktor Šahtjora iz Donjecka Sergej Palkin bio je besan. „Nadamo se da FK Barselona shvata da je njihova podrška zemlji poput Rusije potpuno neprihvatljiva u ovom trenutku“, izjavio je on u ponedeljak. Očekujemo da klub prizna svoju grešku i da izbegne slične situacije u budućnosti. „Ceo svet se ujedinio da podrži Ukrajinu i ukrajinski narod i osudio invaziju“, napisao je Palkin. „I onda vidimo kako se igrači jednog od najboljih svetskih klubova, Barselone, obraćaju Rusima, izražavajući im zahvalnost i podršku. Smatramo da je ovo nepodnošljiv i jednostavno nemoralan čin.“ Ni Balde ni Roberto nisu spomenuli rusku državu ili rusku vojsku u snimku. Ipak, osudi su se pridružili i ukrajinski klubovi FK Desna i FK Dinamo Kijev, a Dinamo je video snimak nazvao „sramotom dana“. Od svog osnivanja 1930-ih, Šahtjor Donjeck je bio ponos grada Donjecka, a svi glavni treneri kluba su govorili ruski, osim njegovog sadašnjeg trenera Igora Jovićevića. FK Šahtjor je napustio Donjeck 2014. godine i preselio se u Lavov, a zatim u Kijev, a reč „Donjeck“ sada je skoro potpuno odsutna sa profila kluba na društvenim mrežama i promotivnih materijala. Na svojim nalozima na društvenim mrežama, Šahtjor Donjeck redovno osuđuje Rusiju i hvali istu ukrajinsku vojsku koja je provela osam godina granatirajući civilno stanovništvo Donjecka nakon što se tim preselio u Lavov.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.