RT: Ukrajinska kontraofanziva je „neuspešna“ – Putin

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2023, 01:19

RT: Ukrajinska kontraofanziva je „neuspešna“ – Putin

 
Tekuća kontraofanziva Ukrajine nije „zastala“, već je propala, izjavio je u ponedeljak ruski predsednik Vladimir Putin. Kako se gubici Ukrajine povećavaju, a Kijev pojačava napore za regrutaciju, ministar odbrane Sergej Šojgu je potvrdio procenu svog vrhovnog komandanta.
Ukrajinska operacija „nije u zastoju; to je neuspeh“, izjavio je Putin posle razgovora sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u letovalištu Sočiju. „Barem, ovako izgleda danas“, nastavio je. „Da vidimo šta će se dalje desiti. Nadam se da će tako i dalje biti.” Početkom juna, Kijev je započeo svoju dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, koristeći tenkove i oklopna vozila koje je obezbedio Zapad za napad na više tačaka duž linije fronta Herson-Donjeck. Prema ruskim podacima, napredujući kroz minska polja i bez vazdušne podrške, Ukrajina je izgubila najmanje 43.000 ljudi samo u prva dva meseca operacije. Nije uspela da probije čak ni prvu liniju ruske višeslojne odbrambene mreže. Ukrajinska vojska je od tada promenila taktiku, oslanjajući se na lakše i mobilnije pešadijske jedinice da zauzmu pojedinačne zgrade i položaje. Međutim, gubici su i dalje veliki, a s obzirom da se ruske snage efikasno suprotstavljaju ovom napredovanju artiljerijskom vatrom korigovanom dronom, Kijev hitno nastoji da povuče još trupa. Ukrajina je ublažila svoje medicinske uslove za služenje vojnog roka i, kako se izveštava, razmatra izručenje onih koji izbegavaju regrutaciju koji su uspeli da pobegnu iz zemlje od prošlog februara. U odvojenim komentarima medijima u ponedeljak, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu potvrdio je Putinovu procenu kontraofanzive. „Danas je sve tačno kako je rekao naš predsednik“, izjavio je Šojgu. Ministar je naveo da ukrajinska vojska „najmanje poslednjih deset dana“ izvodi „nasilne napade velikim snagama“, ali nije uspela da slomi odbranu Rusije. Najveći deo borbi u poslednje dve nedelje vodio se oko sela Rabotino, koje se nalazi u zaporoškom sektoru fronta i blizu grada Artjomovsk/Bahmut u Donjeckoj oblasti. Iako Kijev i njegove zapadne pristalice tvrde da postepeno napreduju u Rabotinu, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da je odbilo ukrajinski napad na selo prethodne noći, ubivši do 115 ukrajinskih vojnika i uništivši više oklopnih vozila i američkih artiljerijskih topova.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šojgu: Krah

Izvor: B92, 05.Sep.2023

Ukrajinska vojska nije postigla svoje ciljeve tokom tri meseca kontraofanzive, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu..."Ruske oružane snage nastavljaju aktivno da deluju duž cele linije razdvajanja. Kijevski režim, uprkos ogromnim gubicima, već treći mesec pokušava da sprovede takozvanu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.