RT: Ukrajinci se smrzavaju do smrti pokušavajući da pobegnu od mobilizacije Zelenskog – Tajms

Izvor: Vostok.rs, 14.Jan.2024, 21:22

RT: Ukrajinci se smrzavaju do smrti pokušavajući da pobegnu od mobilizacije Zelenskog – Tajms

 
Više od 20 Ukrajinaca poginulo je pokušavajući da pobegne iz zemlje od početka sukoba sa Rusijom, objavio je u četvrtak list Tajms, pozivajući se na ukrajinskog graničnog stražara.
Smrtne slučajeve registrovala je jedna gardijska jedinica, odgovorna za 320 kilometara linije granice sa Rumunijom i Mađarskom. Jedinica se nalazi u gradu Mukačevu na zapadu Ukrajine, koji je postao popularna destinacija za ljude koji pokušavaju da pobegnu, s obzirom na blizinu četiri susedne države – Poljske, Slovačke, Mađarske i Rumunije. Od izbijanja neprijateljstava u februaru 2022. godine, jedinica granične straže Mukačevo pronašla je 19 tela u reci Tisi – ljudi za koje se veruje da su se udavili tokom neuspešnih pokušaja da pređu u Rumuniju. Još petoro je pronađeno smrznuto na smrt u šumi. Očekuje se da će još Ukrajinaca pobeći iz zemlje s obzirom na plan vlade da mobiliše dodatnih 500.000 vojnika za jačanje svojih vojnih redova, navodi list. Krajem prošle godine u parlament je uveden novi zakon o mobilizaciji, kojim se traži da se starosna granica za regrutovanje snizi sa 27 na 25 godina i ukinu izuzeća za neke kategorije osoba sa invaliditetom, zajedno sa drugim merama. Do sada, parlament nije uspeo da usvoji nacrt zakona. Samo tokom prošle godine, skoro 11.000 vojnih kvalifikovanih muškaraca uhapšeno je na granici dok su pokušavali da napuste zemlju, izjavio je krajem decembra portparol ukrajinske granične straže Andrej Demčenko. Ukupan broj uhvaćenih na granici od početka sukoba premašio je 17.000. Međutim, broj muškaraca koji su procesuirani zbog izbegavanja poziva i dalje je relativno nizak. Ukrajina ima više od 9.000 aktivnih krivičnih postupaka protiv takvih pojedinaca, od kojih je oko 2.600 stiglo do suda, otkrio je prošle nedelje ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko. Zamenica ministra odbrane Natalija Kalmikova izjavila je u oktobru 2023. da su „desetine, stotine hiljada ljudi“ možda izbegli vojni rok.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.