RT: Ukrajina traži hitan sastanak o finansiranju – Blumberg

Izvor: Vostok.rs, 30.Dec.2023, 01:51

RT: Ukrajina traži hitan sastanak o finansiranju – Blumberg

 
Ukrajinski premijer Denis Šmigal poslao je pismo međunarodnoj grupi koja koordinira fondove, kako bi zatražio hitan sastanak sa zapadnim donatorima, pošto se Kijev suočava sa „izuzetno velikom neizvesnošću“ u pogledu svog budžeta, izvestio je Blumberg u četvrtak.
Prema pisanju lista, Šmigal je ovog meseca poslao pismo Višeagencijskoj platformi za koordinaciju donatora za Ukrajinu, pozivajući zapadne sponzore da pomognu u pokrivanju manjka budžeta. „Da bismo održali makroekonomsku stabilnost, imperativ je da dobijemo dovoljno, brzo i predvidljivo spoljno finansiranje, počevši od januara 2024“, napisao je Šmigal. Ukrajinska ekonomija se gotovo u potpunosti oslanja na finansijsku podršku Zapada, a Kijev je izrazio zabrinutost da li će se priliv nastaviti, pošto su novi paketi pomoći nedavno blokirani i u Evropskoj uniji i u SAD. Ministarstvo finansija saopštilo je prošle nedelje da se fiskalne potrebe Kijeva za 2024. procenjuju na 37,3 milijarde dolara, nakon više od 42 milijarde dolara inostrane pomoći dobijene ove godine. U međuvremenu, ukrajinski budžet bi mogao da pretrpi deficit u prva dva meseca ove godine, smatra ministar finansija Sergej Marčenko. „Teško je da je moguće voditi bilo kakvu diskusiju o projektima oporavka i obnove, kada se borimo da ispunimo prioritete za opstanak 2024. godine“, navodi se u pismu Šmigala. On je takođe zatražio održavanje sastanka donatora u januaru, pre zakazanog skupa u februaru. Američki poslanici u Predstavničkom domu blokirali su predlog zakona za sledeći veliki paket pomoći Ukrajini vredan 60 milijardi dolara, koji je predsednik Džo Bajden zatražio u oktobru. Još jedan paket iz EU vredan 50 milijardi evra (55,6 milijardi dolara) blokirao je ovog meseca mađarski premijer Viktor Orban. Ranije je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov uporedio nacionalnu ekonomiju sa „zombijem“ koji samo pokazuje znake života sa zapadnim finansiranjem, rekavši da se „raspada“ uz minimalni rast BDP-a i nadolazeću devalvaciju grivne.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.