RT: Ukrajina objašnjava zašto ne može da kupi kinesko oružje

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2023, 23:34

RT: Ukrajina objašnjava zašto ne može da kupi kinesko oružje

 
Kijev ne kupuje kinesko oružje da ne bi iritirao SAD, tvrdi zamenik ukrajinskog ministra odbrane Vitalij Dejnega. Zvaničnik je dao komentar dok je razgovarao o važnosti dronova u modernom ratovanju.
„Koliko mi je objašnjeno... ne možemo da kupimo ništa kinesko da ne bismo naštetili našim odnosima sa SAD“, izjavio je Dejnega za ukrajinski list.  Zvaničnik je razgovarao o korišćenju kvadrokoptera „DJI Mavic“ kineske proizvodnje od strane ukrajinskih trupa. Kijevske snage imaju te dronove „u velikim količinama“, ali se oslanjaju na dobrovoljnu nabavku, jer „postoji stav da Ministarstvo odbrane ne može da ih nabavi“, objasnio je Dejnega. On je priznao da Rusija trenutno ima prednost dronova u odnosu na Ukrajinu, ali je tvrdio da će se situacija na kraju promeniti. „Svakog dana ćemo dobijati neke nove vrste dronova. Da vidimo šta smo stekli za godinu i po rata: pomorske bespilotne letelice, kopnene dronove“, izjavio je Dejnega. On je insistirao da će dronovi biti ključni faktor u budućim borbama i da će Ukrajina služiti kao izvor inovacija za Zapad. „[U budućnosti] mi i Rusi ćemo imati istu razliku koju imamo u vojnim vozilima“, izjavio je Dejnega, sugerišući da je zapadni hardver koji je dat Kijevu bolji od onoga što Moskva ima na raspolaganju. „Zapadni dronovi biće skuplji od dronova „osovine zla“ – Rusije, Irana i drugih sličnih nacija. Biće skuplji, tehnološki napredniji i precizniji“, izjavio je Dejnega. Izveštaji su tvrdili da je strah od odmazde Vašingtona podstakao vladu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da obustavi prodaju giganta „Motor Sič“ kineskim investitorima. Proizvođač motora za vojne helikoptere iz sovjetske ere godinama je bio predviđen za prodaju stranim kupcima, iako su se ukrajinske bezbednosne službe protivile tom potezu. Kijev je sankcionisao potencijalne kineske kupce „Motor Sič“-a u januaru 2021, blokirajući prenos imovine i mogućnost menadžerske kontrole. Nacionalizovala je kompaniju godinu dana kasnije, dok je dugogodišnji šef Vjačeslav Boguslaev uhapšen zbog navodnih poslova sa Rusijom prošlog oktobra.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.