RT: Ukrajina obećava da će „ove godine“ uništiti najduži most u Evropi

Izvor: Vostok.rs, 06.Feb.2024, 23:33

RT: Ukrajina obećava da će „ove godine“ uništiti najduži most u Evropi

 
Krimski most koji povezuje rusko poluostrvo Krim i Krasnodarski kraj biće uništen 2024. godine, izjavio je komandant ukrajinske mornarice viceadmiral Aleksej Neižpapa.
Neižpapa je u ponedeljak dao poduži intervju Aleksandru Gordonu, ukrajinskom novinaru kojeg Moskva traži zbog optužbi za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci i za podsticanje terorističkih aktivnosti. Tokom razgovora, Gordon se zapitao da li bi bilo pošteno opisati most dug 19 kilometara kao „potencijalno mrtav“. Načelnik mornarice se složio sa karakterizacijom, insistirajući da je znao kako da uništi ovaj ključni deo infrastrukture. Na pitanje kada će se tačno srušiti najduži most u Evropi, Neižpapa je odgovorio: „Mislim da nećemo morati dugo da čekamo. Bar ove godine, sigurno.” Krimski most je izgrađen između 2016. i 2018. godine i bio je jedina saobraćajna i železnička veza između poluostrva i kopnene Rusije. Međutim, Moskva je otvorila ogroman kopneni most ka Krimu nakon što su Hersonska i Zaporoška oblast i Narodne Republike Donjeck i Lugansk glasale za zvanično pridruživanje ruskoj državi u jesen 2022. Nakon izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine, više zvaničnika i komandanata, uključujući predsednika Volodimira Zelenskog, zapretilo je da će uništiti Krimski most, tvrdeći da je od vitalnog značaja za rusku vojsku. Struktura je u više navrata bila gađana raketama i pomorskim dronovama, ali većina tih napada je uspešno odbijena. U oktobru 2022, kamion napunjen eksplozivom eksplodirao je dok je išao duž mosta, ubivši tri osobe i nanevši štetu za koju su bili potrebni meseci da se popravi. U julu prošle godine, pod jednim od segmenata konstrukcije eksplodirao je čamac dron, ubivši dva civila, a 14-godišnja devojčica ostala je siroče. Tada je ruski predsednik Vladimir Putin opisao napad kao „brutalan” i besmislen iz vojne perspektive, objašnjavajući da se most više ne koristi za transport borbene opreme i municije. Prošle nedelje je izjavio da se ukrajinska vojska „pretvorila u terorističku organizaciju“ jer različite jedinice sve više gađaju nevine civile i društvenu infrastrukturu.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.