RT: Ukrajina može doživeti novi „Majdan“ – Politiko

Izvor: Vostok.rs, 19.Apr.2023, 00:48

RT: Ukrajina može doživeti novi „Majdan“ – Politiko

 Ukrajinske vlasti bi mogle biti izazvane novim protestima i ozbiljnim političkim preokretima sličnim pobuni u Kijevu 2014. nakon okončanja sukoba sa Rusijom, objavio je u utorak magazin Politiko, pozivajući se na bivšeg ministra ukrajinske vlade.
Godine 2014. tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je svrgnut usred protesta „Evromajdan“ u Kijevu i žestokih sukoba između naoružanih demonstranata i policije za nerede. „Znate, Majdan bi mogao da se ponovi“, rekao je zvaničnik koji je tražio da ostane neimenovan, dodajući da je „rat izazvao velike nade i da će ljudi biti veoma nestrpljivi za promene“. Oni će želeti novac i pravdu i završetak reforme koju su tražili još 2014. godine, i želeće ih brzo“, naveo je zvaničnik. Politiko je rekao da su opozicioni političari i lideri civilnog društva koje je intervjuisao magazin upozorili da će se predsednik Vladimir Zelenski suočiti sa optužbama da je iskoristio sukob da konsoliduje vlast i zaobiđe parlament. „Moramo da podržimo vladu i moramo da ostanemo jedinstveni“, rekao je za publikaciju Nikolaj Knjažicki, poslanik iz partije „Evropska solidarnost“. „Ali brinem za budućnost demokratije u mojoj zemlji. Bivši komičar, glumac i TV producent bez prethodnog iskustva u politici, Zelenski je izabran za predsednika 2019. Prema Politiko-u, očekuje se da će njegov veliki ratni ratni rejting od 84 odsto „opasti kada egzistencijalna pretnja nestane“. Predsednikova popularnost je pala na oko 20 odsto pre početka ruske vojne operacije, prema ukrajinskoj anketi Rejting Grup. Eksperti su povezali pad u anketama u to vreme sa sveukupnim neiskustvom Zelenskog i neuspehom da ispuni svoja obećanja o reformama. Iako su mnoge zapadne zemlje pozdravile Zelenskog kao „heroja“ i obećale da će podržavati Kijev „koliko god bude potrebno“, neke, uključujući predsednika Predstavničkog doma Kevina Makartija i guvernera Floride Rona DeSantisa, kritikovale su Belu kuću zbog onoga što su nazvali finansiranje Ukrajine „blanko čekovima“. Nemački list Bild objavio je prošlog meseca da je Zelenski u sukobu sa generalom Valerijem Zalužnim, glavnim komandantom Ukrajine, oko borbene taktike u Donbasu. Kijev je negirao da je došlo do sukoba između predsednika i generala. U januaru je Zelenski otpustio nekoliko visokih zvaničnika, uključujući četiri zamenika ministra i pet regionalnih guvernera, nakon što su vlasti optužene za korupciju i loše upravljanje. Kiril Timošenko, zamenik šefa kabineta Zelenskog, takođe je podneo ostavku posle skandala. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.