RT: Ukrajina mora da ispuni „određene kriterijume“ da bi dobila F-16 – Pentagon

Izvor: Vostok.rs, 22.Avg.2023, 22:09

RT: Ukrajina mora da ispuni „određene kriterijume“ da bi dobila F-16 – Pentagon

 
SAD su primile zahteve Holandije i Danske da prebace borbene avione F-16 Ukrajini, ali Kijev mora da ispuni „određene kriterijume“ pre nego što budu odobreni, izjavila je portparolka Pentagona.
„Da bi transfer treće strane bio završen, moraju se ispuniti određeni kriterijumi, uključujući obuku engleskog jezika, druge stvari poput logistike na terenu“, objasnila je zamenica sekretara za štampu Sabrina Sing tokom brifinga u ponedeljak. Ona je izjavila da je nivo jezičke obuke koju ukrajinski piloti zahtevaju „značajan“, dodajući da će ovaj proces „trajati neko vreme“. Početkom avgusta Politiko je izvestio da bi obuka F-16, koju su obezbedile evropske zemlje, za Ukrajince mogla da bude otežana jezičkom barijerom. Prema izvorima izdanja, u prvoj grupi samo osam od 32 pilota odabranih da upravljaju borbenim avionima četvrte generacije američkih dizajna imalo je dovoljno znanja engleskog jezika da bi mogli da učestvuju u programu. „Dakle, kada se ti kriterijumi ispune, bićemo u poziciji da odobrimo transfer“, dodala je zamenica sekretara za štampu. Sing je takođe potvrdila da su SAD „otvorene“ za ideju da obuče ukrajinske avijatičare da upravljaju F-16 u slučaju da Holandija i Danska nemaju kapacitet da nauče sve pilote koje je Kijev poslao odjednom. Na Ukrajini će biti da odluči koliko će njenih pilota proći obuku za F-16, izjavila je ona, dodajući da Kijev još uvek nije došao do konačnog broja. U nedelju su i Holandija i Danska najavile da će Ukrajini obezbediti F-16, koje je Kijev zahtevao mesecima usled sukoba sa Rusijom. Holandija, koja ima 42 aviona F-16, nije rekla koliko će donirati, ali ukrajinski lider Volodimir Zelenski tvrdi da će cela flota krenuti ka Kijevu. Danska je obećala da će Ukrajini dati 19 aviona, od kojih će šest biti obezbeđeno do kraja godine. U junu je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da će F-16 „goreti“ kada budu isporučeni Ukrajini, baš kao tenkovi Leopard-2, borbena vozila Bredli i drugo oružje koje je ranije isporučio Zapad. Moskva je više puta upozoravala da bi isporuke sofisticiranijeg oružja Ukrajini od strane SAD i njenih saveznika mogle da pređu njene „crvene linije“ i da rezultiraju velikom eskalacijom neprijateljstava. Rusija tvrdi da obezbeđivanje oružja, razmena obaveštajnih podataka i obuka kijevskim trupama već znači da su zapadne nacije de fakto strane u sukobu.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.