RT: Ukrajina je na putu autoritarizma – gradonačelnik Kijeva

Izvor: Vostok.rs, 03.Dec.2023, 19:49

RT: Ukrajina je na putu autoritarizma – gradonačelnik Kijeva

 
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da su ukrajinske opštinske vlasti sada jedina nezavisna snaga u zemlji, koja je u sukobu sa Rusijom postala sve autoritarnija.
Kličko je svoju ocenu stanja „demokratije“ u Ukrajini podelio u intervjuu nemačkom dnevniku Der Špigel, objavljenom u petak. Upravljački instituti u zemlji su se u velikoj meri pogoršali usred neprijateljstava, a lokalne opštinske vlasti su praktično ostale jedina nezavisna sila, tvrdi on. „Ukrajina je na putu autoritarizma“, izjavio je gradonačelnik. Ostala je samo jedna nezavisna institucija – lokalne vlasti – i one su pod ogromnim pritiskom. Tokom sukoba, centralna vlada je slabo komunicirala, ako je uopšte, sa lokalnim vlastima, tvrdi gradonačelnik ukrajinske prestonice. „Za godinu i po dana od početka sukoba sa Rusijom nije bilo nijednog sastanka ili telefonskog razgovora između [grada] Kijeva i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. U jednom trenutku ćemo doći u situaciju da sve zavisi od raspoloženja jedne osobe“, izjavio je Kličko za Der Špigel. Kličko - bokserska zvezda, koji je postao političar, postavljen je na svoju poziciju ubrzo nakon ukrajinskog udara na Majdanu 2014. godine, ostajući jedan od retkih zvaničnika iz Porošenkove ere koji je zadržao svoju funkciju pod Zelenskim. Tokom proteklih nekoliko meseci, odnosi između gradonačelnika glavnog grada i centralne vlade bili su poremećeni višestrukim javnim prepirkama. U junu je, na primer, nacionalna vlada ukorila Klička zbog stanja gradskih skloništa za bombe, pri čemu su načelnici dva okruga i dva vršioca dužnosti načelnika okruga otpušteni sa svojih funkcija zbog neuspeha da objekte održe u funkciji. Kličko je takođe postao jedna od prvih velikih ukrajinskih javnih ličnosti koja je priznala neuspeh dugo najavljivane kontraofanzive njegove zemlje protiv ruskih snaga. Početkom novembra gradonačelnik je izjaivo da se trupe kreću „polako“ i da nisu u stanju da „brzo probiju“ utvrđenja koja je podigla Rusija. Gradonačelnikova procena drastično je bila u suprotnosti sa tadašnjim stavom predsednika, koji je insistirao da kontraofanziva još uvek traje i dosledno je negirao bilo kakve neuspehe. Zelenski je priznao neuspeh tek ove nedelje, rekavši za AP da sada smatra „zadovoljavajućim“ rezultatom činjenicu da se trupe njegove zemlje u ovom trenutku ne povlače.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.